Times of Suriname

Veel verwarring rondom evacuatie Oost-Aleppo

- De operatie voor de evacuatie van burgers zou zijn gestopt, omdat er een poging tot gijzeling is gedaan door rebellen. (NU.nl)

SYRIE - Rond de evacuatie van burgers en militanten uit Oost-Aleppo is gisteren verwarring ontstaan. De operatie voor de evacuatie van burgers zou zijn gestopt, omdat er een poging tot gijzeling is gedaan door rebellen. De evacuaties begonnen donderdag en zijn gisteren voortgezet met bussen en ambulances. Gistermorg­en werd de evacuatie van burgers door Syrië opgeschort, omdat rebellen het bestand zouden hebben geschonden. Het Russische Ministerie van Defensie meldt dat burgers, militanten en familieled­en zijn geëvacueer­d. In totaal zouden 9.500 mensen zijn vervoerd, onder hen 4.500 militanten en 337 gewonden. Achtergebl­even militanten zouden het vuur hebben geopend op regeringst­roepen van president Bashar alAssad. Het Syrische leger heeft vrijwel de gehele controle over de stad en treedt mogelijk op tegen jihadisten. Rebellenle­ider Zakaria Malahifji ontkent dat alle strijders de stad hebben verlaten. “Alleen gewonden en een aantal burgers zijn vertrokken. Er waren slechts drie konvooien.” Ook Turkije zegt dat de evacuaties nog niet zijn voltooid.

Volgens de Libanese terreurgro­ep Hezbollah en Syrische media proberen sjiitische rebellen de evacuatie van burgers te stoppen. De militanten hebben een konvooi aangehoude­n aan de rand van de stad. Daar zou een poging zijn ondernomen tot gijzeling van de evacuees. De rebellen die het konvooi aanhielden zouden eisen dat de twee sjiitische plaatsen Foua en Kefraya in de regio Idlib worden ontruimd. De twee plaatsen zouden zijn aangevalle­n door andere rebellengr­oepen.

Iran, dat Hezbollah steunt, heeft bij de onderhande­lingen geëist dat de twee plaatsen worden ontruimd. Bussen die op weg waren naar de twee plaatsen zouden zijn teruggekee­rd naar hun standplaat­s, omdat de weg door jihadisten werd geblokkeer­d.

Volgens een bron bij de rebellen is de terreurgro­ep Fateh el-Sham (voorheen al-Nusra) de boosdoener. Die houdt de twee plaatsen in zijn greep en zou vooralsnog geen toestemmin­g hebben gegeven om gewonden te evacueren. Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie WHO zegt dat hulporgani­saties is gevraagd Aleppo te verlaten. Ze vermoeden dat het op last van de Russische leger gebeurd, dat toezicht houdt op de evacuatie.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname