Times of Suriname

Duitse economie groeit volgend jaar iets harder

-

BERLIJN - De economie in Duitsland groeit volgend jaar iets sterker dan verwacht. Dit bleek gisteren uit nieuwe ramingen van onderzoeks­instituut Ifo.

De grootste economie van de eurozone dikt komend jaar met 1,5 procent aan. Eerder ging Ifo, samen met een aantal andere Duitse onderzoeks­instituten, uit van een groei van 1,4 procent in 2017.

“Alles wijst erop dat het vierde kwartaal van 2016 sterker is dan eerder verwacht en dat deze dynamiek doorzet in het nieuwe jaar”, zei Ifopreside­nt Clemens Fuest in een toelichtin­g.

Voor dit jaar wordt een groei voorzien van 1,9 procent. Dat de groei volgend jaar lager uitvalt, is volgens Ifo het gevolg van een lager aantal werkdagen in 2017.

Het onderzoeks­instituut was gisteren ook over de verwachte groei in 2018 iets positiever en stelde die bij van 1,6 naar 1,7 procent.

Wat betreft de inflatie-ontwikkeli­ng in Duitsland gaat Ifo uit van een stijging van 0,5 procent van het prijspeil in 2016, waarna de inflatie in 2017 uit moet komen op 1,5 procent en in 2018 op 1,7 procent. Hiermee komt de inflatie weer in de buurt van de prijsstabi­liteit van twee procent die de Europese Centrale Bank nastreeft. Omdat de inflatie ook in de eurozone aan lijkt te trekken in de komende jaren, moet de ECB sneller de maandelijk­se obligatie-opkopen af gaan bouwen, stelde Ifo verder. Vorige week maakte de ECB bekend dat men vanaf april tot zeker december 2017 maandelijk­s 60 miljard euro aan obligaties uit de eurozone op zal kopen. Het maandelijk­se opkoopbedr­ag blijft tot die tijd staan op 80 miljard euro.

(Beursduive­l)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname