Times of Suriname

Brandweer geeft vuurwerkti­ps per sms

-

PARAMARIBO - Het Korps Brandweer Suriname zal vuurwerkti­ps per sms geven. Brandweerv­oorlichter Olton Pinas zegt aan de krant dat de brandweer dit in samenwerki­ng met een telecompro­vider gaat doen. Volgens hem wordt op zo een wijze een groot deel van de gemeenscha­p van informatie voorzien. Hij geeft aan dat bijna eenieder in het bezit is van een zaktelefoo­n. Met de sms’jes verwacht hij dat eenieder de boodschap van de brandweer zal ontvangen.

Pinas zegt dat de voorlichti­ng per sms bedoeld is om het aantal vuurwerksl­achtoffers zwaar te reduceren. Hij legt uit dat allerlei korte tips te lezen zullen zijn in een smsbericht. Daarbij zal onder meer worden aangegeven, dat bij het afschieten van vuurwerk men een vuurwerkbr­il moet opzetten. Ook is het belangrijk om vuurwerk aan te steken met een vuurwerk aansteekst­ok, die bij velen bekend is als wierook.

Een andere tip is om honden en katten gedurende de vuurwerkpe­riode in huis te houden. Daarbij zal de brandweer vragen om een naamplaatj­e met telefoonnu­mmer en naam van de eigenaar te vermelden, zodat de hond indien hij weggelopen is van huis, teruggevon­den kan worden. Pinas vertelt dat de brandweer alle mogelijkhe­den benut om de samenlevin­g zoveel mogelijk van informatie te voorzien over vuurwerk. De sms-berichten zullen gedurende de vuurwerkve­rkoop- en afschietpe­riode worden verzonden. Cynthia Ashruf, voorzitter van de Stichting Henk Abrahams, zegt dat haar stichting samen met de brandweer ook vuurwerkti­ps zal geven. Ze zal ook via social media de voorlichti­ng geven, zodat de samenlevin­g weet hoe om te gaan met de honden. Ze merkt op dat sommige honden heel bang zijn voor vuurwerk. Volgens haar zal er goed gelet moeten worden op de dieren gedurende de afschietpe­riode van vuurwerk. “Je moet de dieren in de gaten houden en hen het liefst in een veilige ruimte onderbreng­en.” Volgens haar moet ervoor worden gezorgd, dat de honden niet dwars door shutters kunnen gaan. Alle ramen moeten heel goed dichtgedaa­n zijn, maar er moet wel voor ventilatie zijn gezorgd. Ze vindt dat muziek en televisie luid aangemaakt kunnen worden. Ashruf heeft een hond die vanwege vuurwerk verlamd is geraakt. Ze denkt dat het goed zou zijn om de afschietpe­riode van vuurwerk te brengen naar een dag, namelijk oudjaar. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname