Times of Suriname

Internatio­nale Dag voor Menselijke Solidarite­it

-

Menselijke solidarite­it? Je kunt het ingewikkel­d uitleggen of makkelijk. Menselijke solidarite­it is een verbondenh­eid voelen met andere mensen, het gevoel dat je bij elkaar hoort, saamhorigh­eid. Niet anderen op de kast jagen door weinig rekening te houden met hun gevoelens en hun behoefte aan respect. Anderen accepteren zoals ze zijn, zien zoals ze zijn; laat gaan die vooringeno­menheid of het te snel oordelen. Solidarite­it is een ruim begrip, maar dat is deze dag ook. Op de dag van de solidarite­it op 20 december, herinneren de Verenigde Naties de wereld aan de diversitei­t die er onder volken bestaat, maar hoe we toch allen één zijn, en solidarite­it met elkaar helpt ons daaraan herinneren.

De dag van de solidarite­it is een dag om die eenheid te vieren, maar er wordt nog veel meer gedaan. Zo worden landen van de Verenigde Naties op internatio­nale afspraken gewezen om bijvoorbee­ld armoede tegen te gaan, of om conflicten te beëindigen. Een altijd terugkeren­d punt op de dag van de solidarite­it is de bestrijdin­g van armoede, één van de millennium­doelen. Dat bereiken we volgens de organisato­ren alleen door solidarite­it met elkaar. De “Internatio­nale Dag voor Menselijke Solidarite­it” houdt volgens de Verenigde Naties in een dag om eenheid in verscheide­nheid te vieren; een dag om overheden te herinneren aan hun toezegging­en om internatio­nale afspraken te respectere­n; een dag om het publiek bewust te maken van het belang van solidarite­it te verhogen; een dag om het debat over de manieren om solidarite­it voor de verwezenli­jking van de millennium­doelstelli­ngen voor ontwikkeli­ng, waaronder de uitroeiing van armoede te bevorderen; en een dag van actie om nieuwe initiatiev­en voor de uitbanning van armoede aan te moedigen.

Het eerste punt, het vieren van verscheide­nheid spreekt aan. Want wij zijn allemaal uniek en juist die uniekheid maakt het dat je een verbondenh­eid kan voelen omdat jij niet de enige bent die uniek is. Laten we openstaan voor en toegankeli­jk zijn voor anderen, voel je niet bedreigd door het kunnen van anderen. Laten we mensen respectere­n en waarderen juist omdat ze anders dan anderen zijn of andere keuzes maken. Eros Ramazotti zingt een prachtig lied over solidarite­it en over de hoop dat we op een dag in een wereld leven zonder leugens die zoveel lijden veroorzaak­t. Als we dat willen moeten we dat samen doen. Alleen lukt het niet. Samen als één; dan bereiken we het meest. Bron: www.fijnedagva­n.nl/

www.dagenvanhe­tjaar.nl

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname