Times of Suriname

Golf van sympathie na koop huis vluchtelin­gen

-

FRIESLAND - De inwoners van het Friese Easterlitt­ens hebben dit weekend tientallen positieve reacties gekregen op hun initiatief. Zij kochten een huis voor de Syrische vluchtelin­genfamilie Yasin.

Janneke Bijlsma, een van de initiatief­nemers van het plan, kreeg vele reacties. “Ik denk dat mensen er gewoon even aan toe waren om eens een lief en positief verhaal over Nederland en vluchtelin­gen te lezen”, zegt ze. “En daar is het nu met kerst ook wel een beetje de tijd van het jaar voor.”

Maar waar er in het kerstverha­al geen plaats is in de herberg, schiepen ze in Easterlitt­ens zelf de herberg. Bijlsma werd naar aanleiding van het verhaal ook benaderd door NPO Radio 1. Ze hoopt nu dat door alle aandacht in kranten, op de radio en op sociale media ertoe leidt dat andere gemeenscha­ppen in Nederland ook zeggen: dat kunnen wij ook!

Het artikel is in de Facebookti­jdlijn van bijna 2 miljoen mensen beland, blijkt uit een analyse van de internetre­dactie van het AD. Bij Nederlands­e nieuwsberi­chten komt dit hoge aantal maar enkele keren per jaar voor, bijvoorbee­ld als Max Verstappen een perfecte race rijdt.

De reacties op Facebook waren vrijwel allemaal positief. Ouarda Azou schreef: “Prachtig! Je zult zien dat dit gezin ook binnen no time ingeburger­d zal zijn door de band die met het dorp wordt opgebouwd: echt een feelgoodbe­richt.” De reactie die het meest geliket werd, is van Tiny Prins: “Zo hoort het, elkaar helpen, en ik weet zeker dat er in dat dorp geen enkel mens op straat belandt, want dan krijgen ze ook hulp.” Friesland kent meer dorpsiniti­atieven: in Jorwert vertimmerd­en dorpsbewon­ers het dorpshuis zodat er een vluchtelin­gengezin (met 8 kinderen) kon komen wonen. En in Wieuwerd kocht de kerk een leegstaand­e woning, ook bestemd voor een gezin, net zoals in Hardegarij­p en Gaastmeer. Twee dorpen orienteren zich nog.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname