Times of Suriname

Koenders en collega’s reizen door Midden-Oosten

-

DEN HAAG - Als de Iraakse regering langdurig vrede in het land wil bereiken, moet ze na het verslaan van terreurgro­ep IS volop inzetten op wederopbou­w en verzoening. Alleen door de bevolking stabilitei­t te bieden, kan worden voorkomen dat nieuwe extremisti­sche groepen opstaan. Dat heeft minister Bert Koenders (Buitenland­se Zaken) gisteren benadrukt in gesprekken met de Iraakse premier Haider alAbadi en diens minister van Buitenland­se Zaken, Ibrahim al-Jaafari.

Het Iraakse leger probeert met internatio­nale steun op dit moment IS uit Mosul te verdrijven, het laatste grote bolwerk van de terreurgro­ep in Irak. Eerder werden al Ramadi, Tikrit en Fallujah bevrijd. “Het militair verslaan van ISIS is op dit moment cruciaal, maar kan alleen duurzaam zijn als er ook aandacht is voor stabilisat­ie, wederopbou­w en verzoening, inclusief bestuurlij­ke en economisch­e hervorming­en”, aldus Koenders in een verklaring. “Veranderin­g moet van binnenuit komen, vooral de Iraakse regering is aan zet.” Ongeveer 150 Nederlands­e militairen helpen in Irak. Zij trainen daar militairen, maar gaan binnenkort ook troepen aan het front assisteren en adviseren. De Nederlande­rs nemen echter niet deel aan gevechten.

Koenders reist door de regio met zijn Belgische en Luxemburgs­e ambtgenote­n Didier Reynders en Jean Asselborn. Eerder waren zij in Jordanië. (AD/ foto: persgroep.net)

 ??  ?? Minister Koenders met zijn ambtgenote­n Jean Asselborn en Didier Reynders. Voor hen staat Irbahim al-Jafaari, de Iraakse minister van Buitenland­se Zaken.
Minister Koenders met zijn ambtgenote­n Jean Asselborn en Didier Reynders. Voor hen staat Irbahim al-Jafaari, de Iraakse minister van Buitenland­se Zaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname