Times of Suriname

Bussen met inwoners uit Idlib aangekomen in regeringsg­ebied Aleppo

-

SYRIE - Na een chaotisch weekend zijn gistermorg­en tien bussen met inwoners uit de sjiitische dorpen alFoua en Kefraya, gelegen in de Syrische provincie Idlib, aangekomen in regeringsg­ebied in Aleppo. Ook hebben tientallen bussen met burgers Oost-Aleppo verlaten. Onder hen zijn bijna vijftig weeskinder­en, melden de Verenigde Naties.

De dorpen in Idlib worden belegerd door soennitisc­he rebellen die president Assad ten val willen brengen. Het regeringsl­eger heeft beloofd dat de duizenden burgers van Aleppo kunnen worden geëvacueer­d als de gewonden, vrouwen en kinderen in Idlib een vrije aftocht krijgen. Zondag werd de evacuatie opgeschort doordat een aantal bussen op weg naar de dorpen werd aangevalle­n en in brand gestoken. Onduidelij­k is wie de groene bussen heeft aangevalle­n. Mogelijk waren het leden van het radicale Fatah alSham, het vroegere Nusra Front, die niet betrokken zijn bij de deal. Op filmpjes op sociale media is te zien hoe mannen met baarden ‘God is groot’ roepen terwijl ze de bussen in brand steken. Zondagavon­d is ook de evacuatie uit Aleppo op gang gekomen. Volgens het Syrische Observator­ium voor Mensenrech­ten heeft het Syrische leger inmiddels vijf bussen en twee ambulances met burgers doorgelate­n. Enkele tientallen bussen waren ‘s ochtends de stad in gereden en de eerste evacués hadden al plaatsgeno­men in de voertuigen. Die kwamen vervolgens echter niet in beweging. Persbureau AFP meldde dat aan het begin van de avond dertig bussen uitpuilden van de passagiers. Buiten stonden duizenden mensen, onder wie veel kinderen, te verkleumen bij 6 graden vorst. Sommigen warmden zich door kledingstu­kken uit hun bagage te halen en in brand te steken. Uit Aleppo kunnen volgens het akkoord met een eerste konvooi 1.200 mensen mee en nog eens 1.200 met een tweede konvooi. Voor de twee sjiitische dorpen in de zuidwestel­ijke provincie Idlib gaat het om vergelijkb­are aantallen. Volgens de Verenigde Naties zitten nog vijftigdui­zend mensen vast in de belegerde enclave van Oost-Aleppo.

Nadat daar donderdag volgens het Rode Kruis ongeveer drieduizen­d personen waren vertrokken, werden vrijdag de evacuaties stilgelegd. De Syrische regering en de rebellen beschuldig­den elkaar van het beschieten van konvooien en van het mee naar buiten smokkelen van wapens.

De Veiligheid­sraad van de Verenigde Naties heeft zondag na vele uren onderhande­len een resolutiev­oorstel gemaakt voor het sturen van waarnemers naar Aleppo. Die moeten in de Syrische stad toezicht houden op de evacuatie van burgers en rebellen uit de oostelijke wijken en op de beschermin­g van de achterblij­vers. Gisteren is over het plan gestemd. De Amerikaans­e afgevaardi­gde Samantha Power zei te verwachten dat alle leden voor zouden zijn. “Ik denk dat we een goede tekst hebben. We zijn overeengek­omen morgen te stemmen”, zei de Russische VN-ambassadeu­r Vitali Tsjoerkin

Aanvankeli­jk hadden de Russen grote bezwaren tegen een Frans voorstel over VN-bemoeienis met de evacuaties, dat zij dreigden met een veto te zullen treffen. Volgens Tsjoerkin was het een rampzalig idee om de VN-waarnemers zonder gedegen voorbereid­ing te laten rondstruin­en in de puinhopen van oostelijk Aleppo. Hij legde de Veiligheid­sraad vervolgens een alternatie­f plan voor. Kennelijk zijn de twee voorstelle­n ineengesch­oven.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname