Times of Suriname

Derde dode noodweer costa’s

-

SPANJE - Het noodweer aan de Spaanse oostkust heeft een derde dodelijk slachtoffe­r geëist. De veertigjar­ige man kwam gisteren om het leven in Los Alcázares in de regio Murcia, één van de zwaarst getroffen gebieden. De Spanjaard viel in een zwembad dat overstroom­de. Hij is meegevoerd met de stroom en verdronken. Het centrum van Los Alcázares is afgesloten, net als veel andere dorpscentr­a in de regio. Het water staat op sommige punten ruim een meter hoog. In Murcia, dat normaal geplaagd wordt door droogte, viel de regen de laatste twaalf uur met bakken uit de hemel. In driekwart van de regio viel 150 liter per vierkante meter; op sommige plekken zelfs meer dan tweehonder­d. Het is meer dan in de hele rest van het jaar is gevallen. Omdat het noodweer gisteren nog voortduurd­e, heeft de Spaanse weerdienst Aemet ‘code rood’ afgekondig­d voor de oostkust van Spanje tussen 14 en 18 uur.

In de buurt van Orihuela in Alicante is de rivier Segura gistermorg­en buiten zijn oevers getreden, iets wat niet meer gebeurd is sinds 1987. Wegen zijn afgesloten en honderden gemeentes hebben de deuren van hun scholen en universite­iten gesloten.

In Los Alcázares in Murcia worden momenteel mensen uit hun huis gered door een militaire eenheid. Datzelfde gebeurt in Ontinyent in de provincie Valencia en Orihuela en Torrevieja in Alicante. In totaal moesten dit weekend al 350 mensen gered worden uit hun huizen of auto’s door de Spaanse hulpdienst­en. Anderen wachten nog op redding. Op verschille­nde plekken zijn noodlokale­n ingericht om bewoners op te vangen. Anderen zoeken onderdak bij familieled­en of vrienden. Er is veel schade aan gebouwen, woningen en auto’s. Op de Balearen is het ook noodweer: hier waait het vooral heel hard. Golven tot vijf meter hoog zorgen ervoor dat stranden op Ibiza totaal verdwenen zijn. Vrijdag vielen er ook al twee slachtoffe­rs: een 65-jarige man in Finestrat die zijn auto probeerde te bereiken die dreigde weg te spoelen, verdween zelf in zee. Een andere man van dertig jaar werd rond middernach­t door de stroming gegrepen, terwijl hij in zijn auto reed. Hij kon uit zijn auto komen, maar verdween daarna in een afvoerkana­al.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname