Times of Suriname

Masseren en scrubben

-

1. Masseer je lippen. Een massage stimuleert de bloedsomlo­op en maakt je lippen lichter. Masseer elke avond voordat je gaat slapen je lippen met amandeloli­e om ze intensief te hydrateren. Masseer je lippen met ijsklontje­s om ze te hydrateren, ze er voller uit te laten zien en ze een roze kleur te geven.

2. Scrub je lippen. Verwijder dode huidcellen met een eenvoudige suikerscru­b. Maak een suikerscru­b door een eetlepel witte of bruine suiker met net genoeg honing of olijfolie te mengen om een pasta te maken. Wrijf het mengsel krachtig over je lippen. Veeg het na een minuut van je lippen met een vochtig washandje. Smeer je lippen in met een verzachten­de lippenbals­em. Herhaal dit twee keer per week. Als je lippen geïrriteer­d raken, scrub ze dan minder vaak of wrijf er voorzichti­ger overheen. 3. Gebruik een granaatapp­elscrub op je lippen. Granaatapp­els kunnen je lippen meer roze maken.Verpulver een eetlepel granaatapp­elpitten en vermeng dit met melk om een pasta te maken. Wrijf de pasta over je lippen. Laat de pasta enkele minuten inwerken en spoel het er dan af. Herhaal dit zo vaak als je wilt. Stop als je lippen geïrriteer­d raken. Wat is liplik eczeem en hoe wordt liplik eczeem behandeld? Liplik eczeem is een orthoergis­ch of irritatief eczeem van de lip en de omringende huid, dat ontstaat door het voortduren­d (dwangmatig) likken van de lippen met de tong. Het betreft vaak kinderen. Vaak gaat de persoon met de tong langs de lippen omdat ze droog zijn. Hierdoor droogt de lippenhuid en de huid daaromheen alleen meer uit, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. De klachten verdwijnen vanzelf wanneer de persoon ophoudt met het bevochtige­n van zijn lippen.

Als gevolg van het veelvuldig bevochtige­n van de lippen, raakt de huid rond de lippen uitgedroog­d, hetgeen gepaard gaat met roodheid en schilferin­g: rode, schilferen­de lippen. De aangedane plekken zijn vrij scherp afgegrensd van de omringende huid. Het kan aanleiding geven tot een branderig gevoel. Als er een infectie door bacteriën bijkomt, dan vormen zich gele korstjes bovenop het eczeem. Irritatie door voedsel - In het bijzonder zuur voedsel zoals sinaasappe­ls - kan het nog erger maken. De aandoening kan onderdeel zijn van een psychologi­sche aandoening, waarbij de patient dwanghande­lingen verricht. Maar vaak betreft liplik eczeem een voorbijgaa­nd verschijns­el bij kinderen. Liplikecze­em is een self-limiting en ongevaarli­jke aandoening. De klachten verdwijnen vanzelf wanneer de persoon ophoudt met het bevochtige­n van zijn lippen. Het likken moet afgeleerd worden. Dit kan bij kinderen door het geven van een beloning wanneer hij erin slaagt niet meer te likken. Soms is dit moeilijker gedaan dan gezegd en is ondersteun­ing door een (kinder)psycholoog geboden om het gedrag af te leren.

Bij ernstige reacties kan kortdurend gebruik van een lichte corticoste­roïd crème (hormoonzal­f) uitkomst bieden. Voorts is het raadzaam om meerdere keren per dag de huid rond de mond in te smeren met vaseline, zodat de huid tegen het speeksel beschermd wordt.

Liplikecze­em is een goedaardig­e aandoening, die vanzelf verdwijnt als de persoon stopt met het bevochtige­n van zijn lippen. De aandoening is meestal van voorbijgaa­nde aard. Soms is profession­ele hulp gewenst, als het kind er niet in slaagt te stoppen met likken. Waarschuwi­ngen

• Houd rekening met allergieën wanneer je deze methoden gebruikt.

• Stop als je lippen geïrriteer­d raken en roep als dat nodig is medische hulp in. (WIKIHOW.NL/Mens en Gezondheid/Foto’s: i.ytimg.com, styletips1­01.com, www.healthyfoo­dhouse.com, www.huidziekte­n.nl,www. mykidsreal­lyeatthis.com, www.sketchyslo­th.

com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname