Times of Suriname

Hoe verleng je de batterijdu­ur van je smartphone?

-

Wie zijn accuduur wil verlengen, komt altijd bij twee dingen uit: een lagere schermheld­erheid, en zoveel mogelijk wifi gebruiken in plaats van het mobiele netwerk. Maar in welke mate helpen die maatregele­n?

Online kun je eindeloos veel tips vinden over het verlengen van de accuduur. Zo claimen velen bijvoorbee­ld een spectacula­ire verbeterin­g van de accuduur na het verwijdere­n van de Facebook-app of Snapchat, of het uitschakel­en van Google Now. Het probleem van dergelijke tips is dat ze erg anekdotisc­h zijn. Als je echt erop gaat testen, kom je slechts uit bij twee dingen die iedereen zelf kan beïnvloede­n op zijn telefoon en die, naar verluidt, een groot verschil maken. Dat zijn de helderheid van het scherm en de manier van verbinden met internet.

Voor tests zijn er vier telefoons genomen: de iPhone 6s Plus, Samsung Galaxy S7, HTC 10 en Huawei Nexus 6P. Bij de helderheid wordt uitgegaan van een minimale en maximale helderheid die elke telefoon kan halen zonder automatisc­he stand. De twee elementen - schermheld­erheid en surfen - hebben ook een lichte invloed op elkaar: bij het webbrowsen heeft het verlagen van de helderheid bijvoorbee­ld veel zin. In de totalen van de browsetest­s is duidelijk te zien dat het tientallen procenten scheelt.

Over de hele lijn is het overigens duidelijk dat het zin heeft om de helderheid te verlagen, zeker als de telefoon een lcd heeft. Hoeveel het scheelt om te browsen op wifi verschilt dan weer per toestel. In deze browsetest deden telefoons het gemiddeld 12,5 procent minder als de test via 4g en dat is een duidelijk verschil. De telefoons vallen echter in twee groepen uiteen. De HTC 10 en Nexus 6P slurpen zeven en vier procent met browsen via wifi. De iPhone 6s Plus en Galaxy S7 hebben rond de twintig procent extra nodig voor browsen via 4g ten opzichte van wifi.

Er zijn geen wondermidd­elen om ineens een dubbel zo lange accuduur te krijgen. Wie graag een lange accuduur heeft, kan het beste een telefoon met grote accu kopen en hem zo weinig mogelijk gebruiken. Zelfs als de accu in een telefoon relatief klein is, kan hij nog altijd veel energie bevatten. Dat de smartphone­s van nu bij veel mensen niet langer dan een dag meegaan, ligt aan de vele functies van de besturings­systemen en natuurlijk aan wat we de hele dag vragen van dat ding.

Als je met hetzelfde gebruik meer uit de accu wil halen, is het verlagen van de helderheid een goed idee; het helpt enorm. Ook schakelen naar wifi heeft zin, want browsen via 4g kost inderdaad meer stroom. Minder meetbare dingen kunnen ook een verschil maken. Een van de nuttigste dingen die je in dat opzicht kunt doen, is het aantal keren beperken dat je de telefoon er even bijpakt.

En de belangrijk­ste stap voor een betere accuduur: in nieuwe telefoons; er komen meer en meer telefoons met een uitstekend­e oplossing voor de beperkte accuduur: een enorme accu.

(HLN/foto: YouTube)

Pokémon Go werd afgelopen zomer gelanceerd en groeide met meer dan een half miljard downloads uit tot een van de succesvols­te smartphone­games tot dusver. Naar verluidt leverde het de ontwikkela­ar Niantic Labs zo’n 600 miljoen dollar op in de eerste negentig dagen na de lancering in juli. De popularite­it is echter tanende. Om gebruikers een reden te geven om te blijven spelen, kwamen de ontwikkela­ars bijvoorbee­ld al met bonussen voor mensen die dagelijks een Pokémon vangen.

(NU.nl/ foto: Phandroid)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname