Times of Suriname

Suriname heeft Wet Dierenwelz­ijn

-

PARAMARBO - Suriname heeft de Wet Dierenwelz­ijn. Met algemeen 37 stemmen is de wet gisteravon­d aangenomen in De Nationale Assemblee. De wet zal echter pas vleugels krijgen, nadat 17 staatsbesl­uiten zijn geslagen om onder andere sancties en andere procedures die te maken hebben met het omgaan met dieren, te regelen. De regering is gevraagd om binnen zes maanden hieraan invulling te geven. De totstandko­ming van deze wet is een moeilijke bevalling geweest. Het initiatief­voorstel was langer dan een jaar in voorbereid­ing. Er zijn zeker twintig commissiev­ergadering­en geweest om het voorstel aan te scherpen. De Stichting Dierenbesc­herming Suriname en de Henk Abraham Stichting gaven de aanzet voor realisatie van deze wet.

De wet, zoals die gisteren is goedgekeur­d, biedt nu al de ruimte om de verkoop van exotische dieren zoals papagaaien en apen langs de openbare weg aan banden te leggen. Ook riskeren deze handelaren een flinke boete als de dieren zonder voldoende bewegingsv­rijheid in een kooi worden geplaatst. Dit valt direct onder dierenmish­andeling. Ook de transport van runderen zal diervriend­elijk moeten gebeuren. Bij het slachten mag er geen sprake zijn van leed. Zelfs voor leguanen die met de poten op de rug gebonden worden, is er een lans gebroken tijdens de behandelin­g van de wet. Ook dit valt onder dierenmish­andeling.

Sommige parlementa­riers gingen zelfs zover door vraagteken­s te plaatsen bij koeien in de stalweiden van Nickerie, die onvoldoend­e water en gras beschikbaa­r zouden hebben. Dit hoort volgens de initiatief­nemers van de wet, Jennifer Geerlings-Simons (NDP) en Carl Breeveld (DOE) niet bij de onderhavig­e wet.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname