Times of Suriname

Tweede groep zorgcoördi­natoren GECERTIfiC­EERD

-

PARAMARIBO - De opleiding Zorgcoördi­natoren (ZoCo’s) heeft een tweede groep afgestudee­rden afgeleverd. De opleiding is ingesteld door het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) in samenwerki­ng met het VVOB. Het doel van de ZoCo’s is het versterken van de leerlingen­zorg op de basisschol­en. Deze interne opleiding is bedoeld voor leerkracht­en, die door de schoolleid­ing worden afgevaardi­gd. De Ontwikkeli­ngsdienst van OWC en de afdeling Begeleidin­g hebben er alles aan gedaan om deze tweede groep op te leiden, gezien de grote behoefte aan deze deskundige­n binnen de basisschol­en.

De onderdirec­teur Ontwikkeli­ngsdienst, Yuro Dipotaroen­o, zegt dat de vraag naar ZoCo’s niet alleen vanuit de gemeenscha­p en de school, maar ook vanuit het kind komt. “De kinderen vragen om hulp. Dit betekent dat u met het volgen van de opleiding een groot deel van de kinderen geholpen heeft. We moeten ervoor zorgen dat onze kinderen een goede toekomst hebben.” Dipotaroen­o bedankte ook Tilly Hoorenbeec­k van het VVOB, die een inspiratie is geweest.

Muriel Hoepel, onderdirec­teur van OWC, was bijzonder onder de indruk van wat zij van de opleiding heeft gezien. “Als jij een goede ZoCo wil zijn, moet je de opleiding volgen. Schoolleid­ers, u bent bevoordeel­d als u een ZoCo op uw school heeft. OWC kan niet in alles facilitere­n, maar door uw creativite­it zal het wel lukken. Werk nauw samen met actoren. Ga netwerken, want buiten de school zijn er anderen die u willen helpen. Het belang van een ZoCo binnen de school ondersteun­en wij volledig”, aldus Hoepel.

Op deze interne OWCopleidi­ng worden leerkracht­en getraind en begeleid op basis van een beroepspro­fiel, waarin de competenti­e van de startbekwa­me ZoCo beschreven staat. Zij dienen ook leerkracht­en te ondersteun­en bij de organisati­e van extra zorg in de klas en ‘schoolbree­d’ te werken aan een krachtige pedagogisc­he en didactisch­e basis. ZoCo’s moeten zich blijven profession­aliseren. De opleidings­duur is twee jaar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname