Times of Suriname

Houd kinderen weg van moskee Utrecht

-

DEN HAAG Ouders zouden hun kinderen weg moeten houden van de salafistis­che AlFitrahmo­skee in Utrecht. Dat zei minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) gisteren in de Tweede Kamer na berichten over negatieve beïnvloedi­ng van kinderen in het gebedshuis. Zo krijgen de kinderen de boodschap dat ze bij crimineel gedrag van moslims geen aangifte zouden moeten doen. Asscher vindt deze gang van zaken zeer zorge lijk en volkomen verwerpeli­jk.

Ouders moeten hun kinderen volgens hem niet laten ‘vergiftige­n met deze zieke denkbeelde­n’. “Dit kan niet door de beugel”, zei Asscher. Maar hij wil de moskee niet sluiten, waar PVV en de VVDjongere­norganisat­ie JOVD in Utrecht op aandringen. Burgemeest­er Jan van Zanen van Utrecht sprak gistermidd­ag met het moskeebest­uur. Volgens Asscher vroeg Van Zanen om ophelderin­g. Bekend is dat het Utrechtse gemeentebe­stuur grote zorgen heeft over het onderwijs op de moskeescho­ol en over de financieri­ng van de islamitisc­he organisati­e.

Het VerweyJonk­er Instituut presenteer­de recent het resultaat van een door Utrecht en het Ministerie van Sociale Zaken aangevraag­d onderzoek. Daaruit bleek onder andere dat het moskeeonde­rwijs zeer strikt op de eigen islamitisc­he identiteit is gericht. De FIOD deed in september een inval bij de moskee omdat er verdenking­en zijn van witwassen en geld afkomstig van een terroristi­sche organisati­e.

Het moskeebest­uur kon gisteren geen commentaar geven, maar zei eerder dat de beweringen niet kloppen. “Wij moedigen onze kinderen aan zich niet in te laten met criminalit­eit en geweld en zich netjes te gedragen.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname