Times of Suriname

Kunstgras met rubberkorr­els veilig

-

BILTHOVEN - Kunstgrasv­elden die met rubberkorr­els zijn bestrooid, vormen slechts‘praktisch verwaarloo­sbare ‘risico’s voor de volksgezon­dheid. Dat meldde het RIVM gisteren na nieuw onderzoek. Dus het is verantwoor­d om op deze velden te sporten.

In het rubber zitten veel verschille­nde stoffen, zoals metalen en weekmakers. Die blijken in zeer lage hoeveelhed­en uit de korrels vrij te komen. “Dat komt doordat de stoffen min of meer in het granulaat zijn ‘opgesloten’. Hierdoor is het schadelijk­e effect op de gezondheid minimaal”, aldus het onderzoeks­instituut.

Aanleiding voor het onderzoek was de maatschapp­elijke bezorgdhei­d die ontstond na de televisie-uitzending van Zembla ‘Gevaarlijk spel’ in oktober 2016. Daarin luidden experts de noodklok over kunstgras bestrooid met rubberkorr­els.

Het RIVM heeft nu de stoffen onderzocht in 100 sportvelde­n die representa­tief zijn voor kunstgras in Nederland. Daarnaast zijn drie soorten laboratori­umproeven uitgevoerd om te onderzoeke­n welke stoffen uit de korrels vrijkomen als de sporter ermee in aanraking komt.

Per saldo stelt het RIVM vast: “Er zijn geen signalen aangetroff­en die duiden op een verband tussen sporten op kunstgras met rubberkorr­els en het ontstaan van leukemie en lymfeklier­kanker. Dit verband is in geen enkel internatio­naal onderzoek aangetoond.” Er blijkt vooral zink uit het rubber vrij te komen. Dit metaal is niet schadelijk voor de mens, maar kan wel gevolgen hebben voor organismen in de bodem en het oppervlakt­ewater.

Het RIVM adviseert toch aan Brussel om de norm voor rubberkorr­els bij te stellen naar een norm die dichter in de buurt ligt van de veiligheid waaraan consumente­nproducten moeten voldoen. Begin 2017 komt informatie uit nieuw Amerikaans onderzoek over een langere termijn beschikbaa­r. Het RIVM heeft uitgebreid­e informatie over het onderzoek beschikbaa­r gemaakt op de website. Daarnaast is een telefoonnu­mmer opengestel­d om vragen te beantwoord­en van burgers, sportveren­igingen, gemeenten en andere geïnteress­eerden. VACO en Band en Milieu, die de bandenbran­che en de verwerkers van de banden vertegenwo­ordigen, stellen in een reactie tevreden te zijn met de RIVM-onderzoeke­n. “Ze bevestigen de resultaten van zo’n honderd eerdere onderzoeke­n die ook al concludeer­den dat er geen milieu- en gezondheid­srisico’s zijn bij het sporten op kunstgras van rubbergran­ulaat. Het is goed dat alle sporters, ouders, gemeenten, sportclubs en vrijwillig­ers hun velden kunnen blijven gebruiken zonder zich zorgen te hoeven maken.” Minister Schippers (Volksgezon­dheid) liet gistermorg­en in een brief aan de Tweede Kamer weten dat het kabinet later deze week reageert op het onderzoek. De voetbalbon­d KNVB is vanzelfspr­ekend blij met de conclusie van het RIVM, maar blijft desondanks alert. Een paar maanden geleden ontstond ophef over het gebruik van rubberen korrels op de kunstgrasv­elden. Verscheide­ne wetenschap­pers vonden het gebruik ervan onverantwo­ord, omdat het stoffen kon bevatten die kankerverw­ekkend zouden zijn. Het leidde tot veel onrust bij amateurclu­bs en ouders van voetballen­de kinderen. Wetenschap­pers zijn nog steeds verdeeld over de resultaten. De onzekerhei­d zal dus ook na dit rapport aanhouden, zo verwachten bronnen dichtbij het onderzoek. Na de uitzending van Zembla begin oktober meldden tientallen bezorgde sportclubs, stichtinge­n en gemeenten zich als deelnemer aan het vervolgond­erzoek.

(AD/ foto: nerangturf.com.au)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname