Times of Suriname

ChristenUn­ie en 50PLUS tegen Oekraïne-verdrag

-

DEN HAAG - De leden van 50PLUS zullen in zowel de Tweede als de Eerste Kamer tegen het associatie­akkoord met Oekraïne stemmen. Dat heeft fractievoo­rzitter Henk Krol gisteren gezegd. ChristenUn­ie-leider Gert-Jan Segers liet eerder op de dag al in een interview met het Nederlands Dagblad weten dat zijn partij tegen zal stemmen.

De Tweede Kamer debatteerd­e gisteravon­d over de extra afspraken bij het akkoord die premier Mark Rutte vorige week in Brussel maakte. De regeringsl­eiders spraken onder meer af dat het associatie­akkoord geen opstap naar EU-lidmaatsch­ap voor Oekraïne is, dat er geen extra belastingg­eld naar het land gaat en dat de regering in Kiev werk moet maken van corruptieb­estrijding.

Die toezegging­en, die in een extra verklaring werden toegevoegd aan het akkoord, zijn voor 50PLUS en de ChristenUn­ie niet goed genoeg. “Wij zijn voorstande­r van het referendum”, zei Krol in een reactie. “Als je de bevolking aan het woord laat, moet je doen wat de bevolking zegt. En wij zijn het eens met de uitslag van het referendum.”

Segers vreest dat nu alsnog voor stemmen het vertrouwen van de burger in de politiek verder zal beschadige­n. “Vertrouwen komt te voet en gaat te paard”, aldus Segers. “Daarom geeft dat nu de doorslag.” De leden van GroenLinks droegen hun fracties afgelopen weekeinde op het partijcong­res op voor te stemmen, iets wat de Kamerleden aanvankeli­jk niet van plan waren. Als het pro-Europese D66 in de Eerste Kamer ook voor stemt, hangt alles af van het CDA.

Fractielei­der in de Tweede Kamer Sybrand van Haersma Buma heeft aangegeven tegen te zijn, maar het is nog allerminst zeker dat de CDAsenator­en zijn lijn zullen volgen. Als D66 voor stemt in de Eerste Kamer heeft het kabinet aan twee CDAsenator­en genoeg.

(AD / foto: destentor.nl)

 ??  ?? Partijleid­er Gert-Jan Segers van ChristenUn­ie meent dat zijn partij tegen het Oekraïne-verdrag zal stemmen.
Partijleid­er Gert-Jan Segers van ChristenUn­ie meent dat zijn partij tegen het Oekraïne-verdrag zal stemmen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname