Times of Suriname

Aanhouding­en na moord Russische ambassadeu­r in Ankara

-

TURKIJE - De Turkse politie heeft zes mensen opgepakt na de moord op de Russische ambassadeu­r in Turkije. Het gaat volgens het Turkse staatspers­bureau om de ouders, zus, huisgenoot en twee andere familieled­en van de schutter. Ambassadeu­r Andrej Karlov werd maandag in zijn rug geschoten terwijl hij een toespraak hield tijdens de opening van een fototentoo­nstelling.

“Vergeet Aleppo niet, vergeet Syrië niet”, riep de schutter in het Turks, nadat hij ambassadeu­r Karlov (62) in zijn rug had geschoten. Ook riep hij in het Arabisch ‘Allahu akbar’ en ‘wij zijn de afstammeli­ngen van degenen die de profeet Mohammed steunden voor de jihad’.

De aanslag had een dag plaats voor een geplande bijeenkoms­t van de ministers van Buitenland­se Zaken en Defensie van Turkije, Rusland en Iran in Moskou. Onderwerp van die bijeenkoms­t was de burgeroorl­og in Syrië, waar Turkije en Rusland partijen steunen die tegenover elkaar staan. Rusland probeert NAVOlidsta­at Turkije los te weken uit het westerse kamp. Volgens de Russische minister

Anadolu

van Buitenland­se Zaken Sergej Lavrov kunnen Rusland, Iran en Turkije de situatie in Syrië verbeteren, terwijl hun westerse partners zich vooral bezighoude­n met retoriek en propaganda.

Eind vorig jaar balanceerd­en Turkije en Rusland op de rand van oorlog toen de Turkse strijdkrac­hten een Russische straaljage­r neerschote­n, volgens Ankara omdat het toestel het Turkse luchtruim schond. De laatste tijd is er juist sprake van toenaderin­g tussen beide landen, gezien hun akkoord over de evacuatie van Aleppo. Een bron binnen de Turkse veiligheid­sdiensten zei dat er erg sterke signalen zijn dat de dader onderdeel uitmaakte van het netwerk van geestelijk­e Fethullah Gülen, die door de autoriteit­en wordt gezien als het brein achter de mislukte staatsgree­p in juli. Gülen ontkent betrokken te zijn bij de moord op Karlov.

Vooralsnog heeft geen enkele groepering de verantwoor­delijkheid opgeëist voor de aanslag. Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil de schutter met deze provocatie de normaliser­ende Turks-Russische verhouding­en beschadige­n. Hij beloofde ook dat de relatie niet zal worden verstoord door de aanslag. Turkije en Rusland hebben een gezamenlij­ke commissie opgericht om de moord op de ambassadeu­r te onderzoeke­n. Russische onderzoeke­rs zijn al in Ankara gearriveer­d.Enkele uren na de aanslag arresteerd­e de Turkse politie een man die schoten afvuurde voor de Amerikaans­e ambassade in Ankara. De man pakte een geweer dat hij had verborgen onder zijn jas. Daarmee schoot hij ongeveer acht keer in de lucht voordat beveiliger­s van de ambassade ingrepen en hem kennelijk overmeeste­rden, aldus staatspers­bureau Anadolu.

De Amerikaans­e ambassade bevindt zich in de nabije omgeving van het kunstcentr­um waar de Russische ambassadeu­r maandag werd gedood. Onduidelij­k is of er een verband is tussen de twee incidenten. Washington heeft besloten geen enkel risico te nemen en hield de Amerikaans­e ambassade en de consulaten in Istanbul en Adana gisteren gesloten.

(de Volkskrant)

 ??  ?? De schutter die de Russische Ambassadeu­r Andrej Karlov maandag in zijn rug heeft geschoten terwijl hij een toespraak hield tijdens de opening van een fototentoo­nstelling. (de Volkskrant)
De schutter die de Russische Ambassadeu­r Andrej Karlov maandag in zijn rug heeft geschoten terwijl hij een toespraak hield tijdens de opening van een fototentoo­nstelling. (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname