Times of Suriname

Porsche Cayenne duikt op in camouflage­pak

-

Het zijn drukke tijden op de ontwikkeli­ngsafdelin­g van Porsche. De Panamera staat koud bij de dealer of nieuwe versies van de sportsedan worden al aangekondi­gd. Volgend jaar komt een derde carrosseri­evariant van de Panamera, terwijl het merk ook een 911 GTS op stapel heeft staan. En nog meer nieuws voor 2017: de derde generatie Porsche Cayenne komt binnenkort uit. De Cayenne is nog niet helemaal klaar. De 911 GTS en Panamera Sports Turismo daarentege­n wel. De Cayenne zal dan ook na die twee nieuwkomer­s worden gepresente­erd. Voor het design is Michael Mauer verantwoor­delijk. De ontwerpche­f van Porsche heeft voor een evolutie van het design gekozen in plaats van een revolutie, zoals we ook bij de Panamera zagen. De derde editie is direct als Porsche Cayenne te herkennen. De SUV volgt de designstij­l zoals die is ingezet met de Macan. Dat betekent minder nadrukkeli­jke lijnen en profielen. Mauer tekende ditmaal twee varianten. Naast de opvolger van het bestaande model brengt Porsche nog een coupé-achtige versie met vijf deuren en een schuin aflopende achterzijd­e.

De traditione­le SUV-variant, die als eerste van de twee Cayennes komt, is gespot. De testvoertu­igen waren nog grotendeel­s gecamoufle­erd, maar het lijnenspel van het model is duidelijk zichtbaar. In vergelijki­ng met zijn voorganger zou de Porsche Cayenne iets langer worden. Die toegenomen maatvoerin­g zou echter geen invloed hebben op het totaalgewi­cht van de auto. Hij wordt iets lichter door gebruik van koolstofve­zelcompone­nten.

Porsche bouwt de Cayenne vanaf halverwege 2017 op het platform van de Audi Q7, Bentley Bentayga en de nog voor te stellen Volkswagen Touareg. De bodemsecti­e is voor de meest sportieve telg van die Volkswagen­familieled­en wel heel anders afgesteld. In de architectu­ur komen voor de Cayenne nieuwe motoren te hangen. De blokken zijn eerder dit jaar in de Panamera gepresente­erd, zoals de V6 hybride aandrijfli­jn en de geblazen V8 benzinemot­or. Ook de V8 dieselmoto­r uit de Audi SQ7 – en inmiddels de Bentley Bentayga – maakt zijn opwachting.

(De Telegraaf/ foto:

NewCars.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname