Times of Suriname

BOG maakt zich op voor strengere controle naleving Tabakswet

-

PARAMARIBO – Het Bureau voor Openbare Gezondheid­szorg (BOG) zal zich in 2017 sterker maken voor de controle op de naleving van de Tabakswet. Astracia Warner, hoofd van de afdeling Milieu Inspectie, zegt dat er tal van overtredin­gen zijn geconstate­erd. Tot nog toe heeft het BOG zich opvoedend opgesteld door voorlichti­ng te geven, maar het komend jaar zal daar veranderin­g in komen. “Mensen doen alsof ze de wet vergeten zijn en de industrie probeert op een slinkse wijze zaken gedaan te krijgen, maar in 2017 zullen we minder praten en met ‘harde’ boetes komen”, zegt Warner.

Het gebruik van tabak in het openbaar is verboden, maar vindt nog veel plaats en dat baart het BOG ernstige zorgen. “We hebben een ‘strenge’ wet, maar er schort nog veel aan de naleving.” Warner geeft aan dat administra­tief het een en ander in orde wordt gemaakt, zodat er harde maatregele­n getroffen kunnen worden tegen overtreder­s. Vanuit justitie zijn er een aantal zaken gerealisee­rd. De hoogte van de boete voor het roken op een plek waar het niet is toegestaan is gesteld op SRD 150.

Verder geeft Warner aan dat gebleken is dat het gebruik van Shisha, een waterpijp, ook bekend als hookah, een apparaat voor het roken van gearomatis­eerde pijptabak een trend aan het worden is in Suriname. Onterecht wordt aangegeven dat Shisha mag, want dat is niet waar. Mensen die het willen propageren, geven aan dat Shisha geen tabak is, maar de wet spreekt daar niet over. De wet zegt dat alles dat lijkt of tabak imiteert, verboden is. Zo is de import van een snoep in de vorm van een sigaret verboden evenzo Shisha, of een elektrisch­e sigaret die een sigaret moet vervangen, stelt Warner. Het BOG heeft eerder al opgetreden tegen ondernemer­s en of personen die Shisha party’s wensten te organisere­n. “Wij waarschuwe­n eenieder die dit soort feestjes wenst te organisere­n, het is ten strengste verboden en daar moet rekening mee gehouden worden”, aldus Warner.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname