Times of Suriname

Kerstoverd­enking in het licht plaatsen

-

Kerst is het feest ter herinnerin­g aan de geboorte van Jezus Christus. Deze overdenkin­g wil ik plaatsen in het licht van de beslommeri­ngen waar wij als natie in dit haast afgelopen jaar mee te maken hebben gehad. Jezus werd geboren onder ongunstige omstandigh­eden, in een stal, maar heeft desondanks de missie die de Schepper met Hem had, niettegens­taande de problemen en obstakels op Zijn pad, succesvol kunnen uitvoeren.

Als land hebben ook wij te kampen met ongunstige omstandigh­eden die ingrijpend­e effecten hebben op de uitvoering van het regeringsb­eleid en daarmee ook een directe impact op het wel en wee van ons volk, zoals de afgenomen inkomsten als gevolg van ontwikkeli­ngen op internatio­nale markt. We kunnen met z’n allen kracht putten uit de boodschap van het kerstfeest, een boodschap die ook terug te vinden is in andere religiën. Het kindje Jezus werd geboren om vrede op aarde te brengen en om de mensheid van haar zonden te verlossen. Het licht waarmee Hij omringd werd, heeft de duisternis weggemaakt, het kwade verdreven.

Zijn komst is de uiting van de genade en barmhartig­heid van de Almachtige, en geeft hoop op het eeuwige leven. Deze vrede van God die geopenbaar­d is met de geboorte van Christus dwingt ons tot bezinning, een bezinning die moet leiden tot een vermeerder­ing van goede daden en liefdadigh­eid. Ook dit jaar is tijdens de kerstperio­de de liefdadigh­eid goed tot uitdrukkin­g gekomen, onder meer door giften van kleine en grote gevers om minderbede­elden te gedenken, door kerstvieri­ng met en verstrekki­ng van pakketjes aan hen die daar behoefte aan hebben. Het zijn niet enkel de Christelij­ke kerken die in de kerstperio­de in beweging komen om zich dienstbaar te maken naar de volgelinge­n, maar ook niet-religieuze en maatschapp­elijke groepering­en dragen de boodschap van het kerstfeest uit door te ondersteun­en en te geven aan zij die de hulp hard nodig hebben.

Kort na het kerstfeest sluiten wij het jaar 2016 af en luiden wij het nieuwe jaar 2017 in. De kerstperio­de lijkt uitermate geschikt om ons te bezinnen over onze handelinge­n in het bijkans afgelopen jaar. Zelfevalua­tie is immers een middel dat goed kan worden gebruikt om ons leven te verbeteren. Een objectieve zelfevalua­tie kunnen wij inzetten als de eerste stap om een succesvol 2017 te verkrijgen. Er zijn veel uitdaginge­n die ons te wachten staan, maar wij kunnen niet stil blijven zitten: we zullen moeten werken en ons gezamenlij­k inzetten voor een beter Suriname. De regering van de Republiek Suriname is zich terdege ervan bewust dat ons volk het momenteel moeilijk heeft. Wij zien met het uitgezette ontwikkeli­ngstraject een beter Suriname tegemoet en wij zullen als regering er alles aan blijven doen om op korte termijn een wezenlijke veranderin­g teweeg te brengen voor allen die hier woonachtig zijn, in het bijzonder voor de gemarginal­iseerde groepen. (boodschap minister van

Binnenland­se Zaken)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname