Times of Suriname

Homo-ontmoeting­splek Ginkelse Zand mogelijk onterecht afgesloten

-

EDE - Had de gemeente Ede homo-ontmoeting­splek Ginkelse Zand langs de A12 afgelopen zomer zomaar mogen sluiten? Uit een brief van Rijkswater­staat blijkt nu dat zij nooit toestemmin­g heeft gegeven voor het kettingslo­t om het hek dat leidt naar de bossen waar bezoekers elkaar troffen voor seksuele handelinge­n. Saillant, want het hek is eigendom van Rijkswater­staat.

Ginkelse Zand is een eenvoudige parkeerhav­en aan de snelweg, geflankeer­d door een bosrand. Ondanks het gebrek aan voorzienin­gen een populaire tussenstop. Bezoekers kwamen hier dan ook niet voor koffie of benzine, maar voor homoseksue­le ontmoeting­en in de bossen. Volgens het COC en bezoekers had de plek een belangrijk­e functie in de bible belt, waar uitkomen voor je seksuele geaardheid vaak nog taboe is en homocafés ontbreken. “Als ik er weg rij weet niemand van mijn probleempj­e en op deze manier kan ik mijn heteroleve­n voor de buitenwere­ld prima leven”, schreef een bezoeker van Ginkelse Zand eerder aan de Volkskrant. “Iedereen blij, geen scheidinge­n, halve gezinnen, enzovoort.”

Eind juli werd de toegang tot het bos echter plotseling geblokkeer­d door een ijzeren ketting om het hek in het wildraster. De gemeente Ede zei dat de cruisende homo’s te veel overlast gaven. Bovendien zouden volgens de boswachter nachtelijk­e activiteit­en het wild verstoren in deze ‘natuurcorr­idor’. De gemeente beweerde dat Rijkswater­staat, eigenaar van het hek, toestemmin­g had gegeven voor het afsluiten ervan. Maar een Arnhemmer die daarop een klacht indiende bij Rijkswater­staat, ontving afgelopen week een brief waarin de instantie schrijft nooit te hebben ingestemd met sluiting van het hek. “Het geplaatste hekwerk heeft geen mens kerende, maar een wild kerende functie”, aldus Rijkswater­staat.

En was er eigenlijk wel overlast? Anthony Mathijsen van Platform Keelbos, een stichting die opkomt voor gebruikers van homo-ontmoeting­splaatsen, vroeg de burgemeest­er om de klachten te concretise­ren. “Zijn er criteria voor vastgestel­d? Is de overlast objectief gemonitord?”, wilde Mathijsen weten. Omdat antwoord uitbleef, deed de stichting een beroep op de Wet Openbaarhe­id Bestuur om de klachten te kunnen inzien. Bij de gemeente Ede kwamen drie documenten boven water, allen ruim vier jaar oud: een verslag van een gesprek met omwonenden waarin wordt geklaagd over rondzwerve­nd vuil en confrontat­ies met seksende stellen, en twee losse klachten afkomstig van dezelfde persoon.

Mathijsen, die in de loop der jaren nogal wat juridische munitie verzamelde in de strijd voor homo-ontmoeting­splekken, betwijfelt of die achterhaal­de informatie uit 2012 voldoende is om het besluit van de gemeente te laten standhoude­n voor de rechter. “Bovendien is hier mogelijk sprake van een openbare weg. Die mag je niet zomaar afsluiten, daarvoor is een wegonttrek­kingsbeslu­it nodig.”

Het Platform Keelbos heeft begin januari een gesprek met Rijkswater­staat en de gemeente Ede over de gang van zaken. De gemeente ziet vooralsnog geen reden om de bossen bij Ginkelse Zand weer toegankeli­jk te maken vanaf de parkeerpla­ats, zegt de woordvoers­ter. Als dat zo blijft, zegt Mathijsen, stapt Platform Keelbos naar de rechter om te eisen dat de ketting alsnog van het hek gaat. (volkskrant.nl/ foto: volkskrant.nl)

 ??  ?? Het slot op de poort bij Ginkelse Zand
Het slot op de poort bij Ginkelse Zand

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname