Times of Suriname

Turkije vraagt om Amerikaans­e luchtsteun bij Syrische stad al-Bab

-

TURKIJE - Turkije wil luchtsteun van de door Amerikanen geleide coalitie in de strijd om het IS-bolwerk al-Bab in Syrië.

Een woordvoerd­er van de Turkse president Erdogan spreekt van een plicht. “Het niet geven van de noodzakeli­jke steun is onacceptab­el”, zei woordvoerd­er Ibrahim Kalin. Bij een aanval van Islamitisc­he Staat op de Syrische stad al-Bab zijn volgens het Turkse leger zondag zeker dertig burgers om het leven gekomen en vele andere gewond geraakt.

Al-Bab wordt al weken belegerd door Syrische rebellen die door het Turkse leger worden ondersteun­d. Volgens het leger probeerde IS met de aanval te voorkomen dat bewoners de stad verlaten. Zij dienen nu nog als menselijk schild. Het Turkse leger begon bijna vier maanden geleden een operatie in Syrië om strijders van zowel IS als de Koerdische PKK te verjagen uit het grensgebie­d. Kilin zei dat bij de strijd rond al-Bab 226 IS-strijders zijn geneutrali­seerd. In het Turkse jargon betekent dit dat zij zijn gedood, verwond of gevangenge­nomen.

(NU.nl) VS - In de nasleep van de presidents­verkiezing­en in de Verenigde Staten, waarbij de republikei­n Donald Trump als winnaar uit de bus kwam, zijn donaties aan burger- en vrouwenrec­htenorgani­saties in de VS explosief gestegen. De organisati­e Planned Parenthood, die zich inzet voor goedkope en gratis zorgverlen­ing aan vrouwen, heeft in de zes weken na de presidents­verkiezing­en 300.000 donaties gekregen, veertig keer meer dan normaal is voor deze tijd van het jaar. “70 procent van alle donaties waren afkomstig van mensen die nooit eerder aan een organisati­e als Planned Parenthood hadden gegeven”, vertelde een woordvoerd­er aan The Guardian. Planned Parenthood wordt op staatsnive­au financieel ondersteun­d, maar de overheid heeft invloed op de hoeveelhei­d geld die de organisati­e krijgt en of er überhaupt geld naartoe blijft gaan. Donald Trump stond voorafgaan­d de verkiezing­en bekend als vrij liberaal, maar maakte tijdens de voorverkie­zingen en vooral na zijn nominatie een ruk naar rechts. Zijn toekomstig­e vice-president Mike Pence is uitgesprok­en anti-abortus (een ingreep waar vrouwen bij Planned Parenthood voor terecht kunnen, ook als ze niet verzekerd zijn). Andere landelijke, als progressie­f bekend staande non-profits als ACLU (American Civil Liberties Union) zagen ook een stijging in donaties, evenals organisati­es die zich lokaal inzetten voor burgerrech­ten en minderhede­n. De website van de ACLU liep de dag na de verkiezing­en vast op de grote stijging in het aantal bezoekers. De vijf dagen daarop doneerden 120.000 mensen meer dan 7 miljoen dollar. De gespannen relatie tussen Trump en de pers zorgt tevens voor een stijging in het aantal giften aan doelen en organisati­es die zich inzetten voor persvrijhe­id en onderzoeks­journalist­iek. 82.000 donaties aan Planned Parenthood werden gedaan in de naam van Pence, uit protest tegen zijn politieke agenda. Nu het kabinet van Trump langzaam maar zeker vorm begint te krijgen, zijn er liberale websites die per conservati­ef kabinetsli­d suggesties doen voor organisati­es die voor dingen vechten waar deze politici niet in geloven of zich niet hard voor maken. Bij Jeff Sessions, de nieuwe minister van Justitie, wordt bijvoorbee­ld Southern Poverty Law Center aangeraden. Sessions is in het verleden beschuldig­d van het doen van racistisch­e uitlatinge­n.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname