Times of Suriname

Fitch verlaagt kredietwaa­rdigheid Belgie

-

NEW YORK - Fitch Ratings heeft de kredietwaa­rdigheid van België verlaagd. De rating werd neerwaarts bijgesteld van AA naar AA- met een stabiele outlook, wat betekent dat een verdere verlaging voorlopig niet te verwachten is.

België heeft volgens Fich van alle landen met een AArating de hoogte overheidss­chuld gemeten tegen het bruto binnenland­s product, namelijk 107 procent. De ramingen ten aanzien van de schulden werd sinds 2014 steeds verder opwaarts bijgesteld vanwege de keuze van België om de economisch­e groei aan te jagen, wat leidde tot aanhoudend­e budgettair­e ontsporing­en. De kredietbeo­ordelaar verhoogde daarnaast zijn raming voor het begrotings­tekort voor dit jaar van 2,7 naar 3,0 procent, vooral vanwege de kosten die België moet maken vanwege de vluchtelin­genproblem­atiek en de extra beveiligin­gskosten volgend op de terroristi­sche aanslagen in Frankrijk en eigen land. In 2014, toen België een negatieve outlook kreeg van Fitch, werd het begrotings­tekort nog op 2,4 procent van het bbp ingeschat.

Volgens de kredietbeo­ordelaar groeit de Belgische economie dit jaar met 1,2 procent, tegenover 1,5 procent een jaar eerder. In 2017 zal de groei fractionee­l aantrekken volgens Fitch naar 1,3 procent en naar 1,5 procent in 2018, vooral dankzij hogere consumente­nbesteding­en en private investerin­gen.

(Beursduive­l/foto: Unian)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname