Times of Suriname

Huren wordt duurder

-

BRUSSEL - De inflatie is opnieuw boven de 2% gekropen. Dat is vooral te wijten aan de hogere energiefac­tuur. Het gevolg is dat de huurprijze­n met 1,78% mogen stijgen, en veel lonen in januari worden geïndexeer­d.

Uit cijfers van de federale overheidsd­ienst Economie blijkt dat de inflatie in december, na vier maanden van daling, opnieuw is gestegen tot 2,03%. Over het hele jaar komt de inflatie uit op 1,97%. Het hogere prijspeil komt vooral door de stijgende energieuit­gaven. In vergelijki­ng met een jaar geleden is elektricit­eit 18% duurder geworden. Ook voor motorbrand­stoffen wordt er flink meer betaald (+8,1%). De hoge inflatie heeft onmiddelli­jke gevolgen. Huurders met een recent contract kijken vanaf volgende week al aan tegen een fikse toename van de huurprijs. Verhuurder­s mogen de huurprijs immers met 1,78% optrekken. Honderddui­zenden werknemers krijgen in januari ook uitzicht op een loonindexe­ring. Het gaat om zowat 430.000 werknemers, een kwart van alle bedienden uit de privésecto­r. HRdienstve­rlener SD Worx berekende dat zij hun loon met 1,13% zien toenemen. Ook de arbeiders en bedienden uit de voedingsse­ctor (+1,12%), de horeca (+1,12%), de transports­ector (+1,14%) en de schoonmaak­sector (+0,38%) mogen op meer brutoloon rekenen.

De werknemers uit de privésecto­r kunnen mogelijk ook profiteren van het lopende loonoverle­g. Bovenop de index onderhande­len vakbonden en werkgevers over een loonstijgi­ng van 0,9% à 1,2% voor de komende twee jaar. Ambtenaren hebben eveneens baat bij de automatisc­he loonindexe­ring. Hun wedden stijgen in principe in september met 2%, voor de sociale uitkeringe­n (werklooshe­idssteun, pensioen, kinderbijs­lag) zou dat al in augustus zijn, denkt het Planbureau. (HLN/foto: Immoprice)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname