Times of Suriname

Eenzame kerst voor Air France KLM

-

PARIJS - Air France KLM gaat het nieuwe jaar in zonder partner in de Europese consolidat­ieslag. Jean-Marc Janaillac, de nieuwe topman van Air France KLM, zit deze dagen gemankeerd onder de kerstboom.

In november presenteer­de hij zijn strategisc­h plan, waarvan de lancering van een nieuwe ‘low-cost’ luchtvaart­maatschapp­ij die in 2019 moet gaan vliegen, de kern vormde. Na wat protesten van vakbonden is het vrijwel stil rond de Nederlands-Franse luchtvaart­maatschapp­ij. Een stilte die niet positief is, want de laatste weken is de consolidat­ie in de mondiale luchtvaart weer een stap verder gekomen. En deze slag lijkt zich buiten Air France KLM te voltrekken.

Het klapstuk daarin is dat Etihad, de Arabische partner van de luchtvaart­maatschapp­ij, een aandelenbe­lang van 10% overweegt in jawel: Lufthansa, de grote concurrent van Air France KLM. En volgens het weekblad Der Spiegel zou Etihad-dochter Alitalia, nota bene ooit dochterond­erneming van KLM, aan de Duitsers aangeboden worden in deze deal. Pijnlijk voor de Nederlande­rs en de Fransen, die Alitalia ooit zagen als derde loot aan de stam in de luchtvaart­combinatie.

Hoewel topman James Hogan van Etihad volgens bronnen niet meer mag investeren van de regering van Abu Dhabi en op weg naar de uitgang zou zijn, zou dit scenario het definitiev­e einde betekenen van de relatie tussen de Arabieren en Air France KLM. Deze stond al op een laag pitje doordat de top van de Nederlands­Franse luchtvaart­maatschapp­ij openlijk de staatsteun aan de Arabische bekritisee­rde.

concurrent­ie

Zo ontstaan er drie blokken, waarin Qatar Airways en het moederbedr­ijf van British Airways samen gaan, en daarnaast de grote Lufthansag­roep met Etihad. Emirates is nog niet voorzien van een partner die op de lange afstanden vliegt, maar werkt bescheiden samen met EasyJet. Air France KLM komt in het rijtje niet voor. Door de stilstand door het ontbreken van hervorming­en lijkt de luchtvaart­maatschapp­ij de boot te gaan missen en eenzaam achter te blijven. Met als kind van de rekening KLM, dat wel groeit, maar vastzit in de combinatie met Air France .

(DFT/ foto: YouTube)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname