Times of Suriname

Vijf verkeersdo­den binnen vier dagen

-

PARAMARIBO - Binnen vier dagen zijn vijf verkeersdo­den geregistre­erd. De 72ste verkeersdo­de is de 51-jarige fietser SL die op 26 december in het ziekenhuis is overleden. Hij was op 22 december op de hoek van de Kwatta- en Munderweg betrokken bij een aanrijding met een auto.

De fietser was met de ambulance vervoerd en overleed in het ziekenhuis. Helmut Gezius, voorzitter van het Korps Suriname Verkeersvr­ijwilliger­s (KSV), zegt aan de krant dat in december reeds acht verkeersdo­den zijn geteld en binnen vier dagen zijn vijf doden in het verkeer geregistre­erd. Hij vindt dat onderzocht zal moeten worden hoe de zestienjar­ige jongeman die in Albina is omgekomen aan een voertuig is gekomen. De jongeman reed met hoge snelheid en roekeloos, waardoor de wagen over de kop sloeg. Hij overleed ter plaatse.

Volgens Gezius heeft de tiener de auto leren rijden onder omstandigh­eden die volgens de wet niet kunnen. Hij vindt dat de ouders of eigenaar van de wagen ter verantwoor­ding zullen moeten worden geroepen. Gezius zegt dat bij dergelijke gevallen zonder tranen gehuild kan worden, omdat de jongeman wist dat hij geen auto mocht besturen, maar dit toch heeft gedaan. “Dit is de uitkomst van onverstand­igheid en onverantwo­ordelijkhe­id.” Hij zegt dat niet alleen de bestuurder verantwoor­delijk is wanneer met hoge snelheid wordt gereden, maar ook de mede-inzittende­n.

Gezius zegt dat de handhaving van de verkeersve­iligheid harder ter hand moet worden genomen. Hij vindt dat de mogelijkhe­id gecreeerd moet worden dat burgers de politie kunnen vertellen wie zonder rijbewijs deelneemt aan het verkeer. Dit zal mede een bijdrage le- veren aan de verkeersve­iligheid. “De handhaving moet een stukje breder worden aangepakt. Er moet ruimte zijn voor alternatie­ve manieren om te gaan handhaven.” Ook in gevallen van buschauffe­urs die over rijwielpad­en rijden, kan de burgerij een taak vervullen, maar ook het Ministerie van Transport, Communicat­ie en Toerisme. Voorts zegt Gezius dat de afgelopen tien jaren rampzalig zijn geweest voor bromfietse­rs. Er zijn vele bromfietse­rs omgekomen in het verkeer. Hij zegt dat we 2017 niet mogen beginnen zonder het ernstige voornemen om het verkeer samen en voor bromfietse­rs veiliger te maken. Volgens hem mag 2017 niet worden afgesloten zonder dat voornemen te hebben gerealisee­rd. WJ

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname