Times of Suriname

Juridische achteruitk­ijkspiegel 2016 heeft 8 Decemberpr­oces als koploper

-

PARAMARIBO - Advocaat Irene Lalji zegt aan de krant dat het haast afgelopen jaar voor juridisch Suriname een afwisselen­d jaar is geweest, gekenmerkt door diverse interessan­te rechtsproc­essen die de gemeenscha­p hebben beziggehou­den. “Uiteraard is de koploper het 8 Decemberst­rafproces, met als hoogtepunt de toepassing van artikel 148 van de Grondwet.”

Minister Jennifer van DijkSilos van Justitie en Politie maakte bekend dat de veiligheid van de Staat in gevaar was en dat de toepassing van artikel 148 van de Grondwet in het belang van de samenlevin­g was. De uitkomst van deze toepassing zal in het komend jaar bekend worden, als de Krijgsraad vonnis zal wijzen in deze zaak. Velen zijn benieuwd naar de uitspraak.

Op 29 juni, een dag voordat de strafzaak zou worden voortgezet voor requisitoi­r, vaardigde president Desi Bouterse een resolutie uit, waarin is vervat het bevel aan de procureur-generaal (pg) om met in achtneming van artikel 148 van de Grondwet de vervolging casu quo de verdere vervolging van verdachten met betrekking tot 7, 8 en 9 december 1982 namelijk het 8 Decemberst­rafproces te beëindigen. Op de zitting van 30 juni gaf de auditeurmi­litair uitvoering aan het bevel van de regering. Op 30 januari zal er een beslissing worden genomen of het proces voor altijd wordt stopgezet of voortgezet. Lalji zegt dat er voorts civielrech­telijk diverse processen geweest zijn, die een toetsing van de Terugroepw­et als grondslag hadden, welke ook voor beroering hebben gezorgd. De diverse zaken inzake Danny’s Villa Park, waarbij woningen van kopers van percelen ontruimd dreigden te worden, heeft volgens de raadsvrouw ook voor woelighede­n gezorgd. “De vraag werd opgeworpen vanuit de gemeenscha­p of de malafide verkavelaa­rs niet strafrecht­elijk vervolgd moeten worden wegens oplichting, echter is ook dit de doofpot ingegaan, casu quo is er niets meer over vernomen.” Lalji spreekt de hoop uit dat De Nationale Assemblee dit oppakt en anno 2017 werkt aan een wet ter beschermin­g van burgers tegen malafide verkavelaa­rs. Lalji zegt dat 2016 het jaar is geweest met diverse berichten in de media, waaruit blijkt dat de geweldcrim­inaliteit grotere vormen heeft aangenomen. Een dieptepunt is de overval op kerstochte­nd op een gezin waarbij de heer des huizes is komen te overlijden. “Ook is dit jaar een harder optreden van de politie gewenst, waar mensenrech­tenorganis­aties hun vraagteken­s bij hebben geplaatst. 2016 is ook het jaar dat de eerste vrouwelijk­e minister van Justitie en Politie reeds een jaar aanzit. De mensenrech­ten staan bij haar hoog in het vaandel, echter wordt vaak vergeten, dat de verdachte ook onderdeel is van het geheel, die recht heeft op een menswaardi­ge behandelin­g.” WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname