Times of Suriname

OPSTELWEDS­TRIJD ‘DE TOEKOMST VAN MAROWIJNE’

-

PARAMARIBO - De stichting Surinaamse Ontwikkeli­ng van de Innovatiev­e Landbouw (SOIL) Masonkondr­e organiseer­t een opstelweds­trijd ‘De toekomst van Marowijne 2.0’. Aan de wedstrijd zijn drie prijzen verbonden te weten 1000 euro voor de eerste prijs, 500 euro voor de tweede prijs en 250 euro voor de derde prijs. In 2002 is het boek ‘De toekomst van Marowijne. Dromen in de werkelijkh­eid’ uitgegeven. Daarin heeft de jeugd van Marowijne door middel van opstellen kunnen aangeven hoe zij de toekomst zag, uitgaande van de toenmalige moeilijke situatie. Sindsdien is veel veranderd. Wegen zijn aangelegd of aangepakt, veel scholen zijn gerenoveer­d en de situatie is verder genormalis­eerd. Maar….veel is er ook niet gebeurd of is slechter geworden. De grootste werkgever, de Suralco, is uit Marowijne vertrokken en er is geen nieuwe werkgever daarvoor in de plaats gekomen. Er is geen middelbare school, hogeschool of universite­it en werkgelege­nheid is een probleem. Daardoor vertrekken veel jongeren vooral naar Paramaribo voor studie en werk en keren niet terug.

SOIL werkzaam in Marowijne kiest bij de oplossing van die problemen naast onderwijs ook voor werkgelege­nheid en vooral voor ondernemer­schap en lokaal ondernemer­schap als instrument om de ontwikkeli­ng in het district te stimuleren. Er wordt ervan uitgegaan dat geen vergelijkb­are grote werkgever als de Suralco zich in Moengo zal komen vestigen en voor werkgelege­nheid zorg zal dragen. De lokale mensen moeten het zelf doen en zelf bedrijven oprichten. De ontwikkeli­ng die SOIL daarbij ziet voor Marowijne is vooral in de landbouw en food. SOIL heeft het concept van Greenport Marowijne ontwikkeld waarbij de hele keten van de landbouw en food, bedrijven en organisati­es ontstaan die voor lokale ontwikkeli­ng, opleiding, werk en inkomen zorg moeten dragen.

Rondom het thema van landbouw en food wilt de organisati­e ideeën, projecten of programma’s uitgewerkt zien die tot de gewenste ontwikkeli­ng kunnen leiden. Het mogen ook tekeningen zijn, uitgewerkt­e projecten, maar ook gedichten. Eenieder mag meedoen, ministers, parlementa­riërs, professore­n, studenten, moeders, vaders, maar vooral ook de jeugd van Marowijne. Een jury zal worden samengeste­ld om de ideeën te beoordelen en een winnaar aan te wijzen. Van alle gezamenlij­ke inzendinge­n zal een boek worden uitgegeven. Iedere inzender moet zijn of haar naam duidelijk vermelden en aangeven hoe die te bereiken is. Inleveren vindt plaats op 19 januari tijdens de Marowijne Agri & Food Beurs te Moengo, bij SOIL-vrijwillig­er JanWillem Sutorius.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname