Times of Suriname

28 december: Dag van de Onschuldig­e Kinderen

-

Het feest van de Onnozele Kinderen of Onschuldig­e Kinderen wordt op 28 december gevierd. Op die dag herinnert de katholieke kerk zich het martelaars­chap van de onschuldig­e jongetjes van Bethlehem, die op last van koning Herodes de Grote werden gedood (Mattheus 2:16-18). De katholieke traditie leert dat Herodes in zijn willekeur daarmee brandend onrecht heeft gedaan. De mens Herodes liet zijn eigen besluit uitvoeren. Maar God had al in de tien geboden aan de mens geleerd dat opzettelij­ke moord niets goeds heeft.

Herodes was bang dat de komst van een nieuwe Joodse koning het einde van zijn macht zou betekenen. Van de wijzen uit het oosten hoorde hij dat die nieuwe koning in Bethlehem geboren zou worden. Toen de wijzen in een droom vernamen dat Herodes kwaadaardi­ge bedoelinge­n had en Jezus wilde doden, leidden ze hem om de tuin. Daarop ontstak Herodes in een hevige toorn en liet zijn mannen in Bethlehem en omstreken al de jongens van twee jaar en jonger vermoorden. Jozef had echter in een droom van een engel opdracht gekregen met Maria en Jezus te vluchten naar Egypte waar zij bleven tot de dood van Herodes.

De datum van Jezus’ geboorte is niet bekend, maar wordt traditione­el gevierd op 25 december. Het feest van de drie koningen en het feest van de onnozele kinderen zijn kort daarna, maar niet in de te verwachten volgorde. Meestal legt men dat uit door te zeggen dat er na het bezoek van de koningen (6 januari) bijna een jaar voorbijgin­g voordat Herodes bevel gaf tot de kindermoor­d (28 december).

Het feest van de Onnozele Kinderen werd voor het eerst in het jaar 505 in Carthago gevierd. Het stamt van een oud Romeins kinderfees­t, het festum puerorum. Dit verkleedfe­est, waarin oosterse, Romeinse en Keltische elementen waren opgenomen, werd door de kerk verboden. Onnozele Kinderen is in Nederland en België uiteindeli­jk overschadu­wd door (en geïntegree­rd in) de viering van Sint Nicolaas, en daarmee weer door de kerk erkend. Op het feest van Onnozele Kinderen gingen, net als bij Sint Maarten kinderen de straat op om te bedelen om snoep en geld. Kenmerkend is dat de kinderen verkleed als volwassene­n langs de deuren gingen om hun lied te zingen. Dit bedelen om snoep en geld gaat terug op het kinderbiss­chopsspel.

Bij het kinderbiss­chopsspel werd tijdens de Vespers onder het Magnificat onder de scholieren een kinderbiss­chop gekozen. Deze jongen trad dan enkele dagen in kloosteren kapittelke­rk als bisschop op. Met een groep kinderen als aanhang ging hij bij hoogstaand­e personen van kerk en gemeente eten en kreeg daar ook kleine geschenken. Ook verkleedpa­rtijen hoorden bij het feest en er werden geschenken gegeven aan de koorknapen. In veel gezinnen mag het jongste kind op Onnozele Kinderen kiezen wat er die dag gegeten wordt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname