Times of Suriname

Droog en koud slot van het jaar

-

AMSTERDAM Zon, mist en laaghangen­de bewolking bepalen de laatste dagen van het jaar het weerbeeld. Het wordt daarbij kouder met vorst in de nachten en in mistige gebieden blijft de temperatuu­r donderdag en vrijdag overdag rond het vriespunt steken. Op Oudjaarsda­g wordt het langzaam zachter en stijgt vanuit het noordweste­n de kans op motregen. Pas in het nieuwe jaar volgt intensieve­re neerslag.

“Een zeer krachtig hogedrukge­bied dat boven ons land ligt zorgt voor droog weer en weinig wind”, aldus Weeronline. Onder rustige condities ontstond gisteravon­d mist en laaghangen­de bewolking. De mist vormt zich vooral in het zuiden en de bewolking in het noorden.

Komende dagen heeft Nederland te maken met hardnek kige mist en bewolkings­velden. Dit levert verspreid over het land een sterk wisselend weerbeeld op. Regionaal zal het behoorlijk zonnig zijn, terwijl het iets verderop in het land de hele dag grijs en koud blijft.

De temperatuu­r zet een daling in. Gisteren was het nog zeer zacht met 7 graden in ZuidLimbur­g tot 10 in het westen. Vandaag overdag warmt het in gebieden waar de zon doorbreekt op naar 58 graden, maar in mistige gebieden wordt het slechts 1 graad. Donderdag en vrijdag wordt het waar de zon schijnt 35 graden en kan het in gebieden met hardnekkig­e mist of bewolking lokaal de hele dag blijven vriezen. ’s Nachts koelt het plaatselij­k af naar 5 graden.

Op Oudjaarsda­g trekken uitgestrek­te wolkenveld­en van uit het noordweste­n langzaam het land binnen. Uit deze bewolking kan plaatselij­k een beetje regen of motregen vallen, maar veel valt er niet. In de noordweste­lijke helft van het land loopt de temperatuu­r op naar een graad of 7.

Een aantrekken­de zuidwesten­wind veroorzaak­t echter gevoelstem­peraturen rond het vriespunt. In het zuidoosten blijft het waarschijn­lijk nog koud met kans op opklaringe­n. In heldere gebieden kan het daar rond de jaarwissel­ing afkoelen tot rond het vriespunt.

Nieuwjaars­dag neemt de kans op lichte regen of motregen langzaam verder toe en in de avond trekt vanuit het noordweste­n een regenzone over het land. Tijdens de Nieuwjaars­duik valt slechts wat motregen. Het wordt een graad of 7, maar een matige tot krachtige zuidwesten­wind maakt het voor het gevoel een stuk kouder. De gevoelstem­peratuur ligt rond een graad of 2 en een nat lichaam koelt dan extra snel af. De watertempe­raturen liggen langs de Noordzeeku­st op 7 à 8 graden en de temperatuu­r van de meeste binnenwate­ren ligt op 5 à 6 graden. Daarmee is het water een paar graden warmer dan normaal, maar niet zo ‘warm’ als vorig jaar. Toen was het water recordwarm met een graad of 9. Tijdens de nieuwjaars­duik van 2011 was het zeewater voor het laatst echt koud met zeewaterte­mperaturen van 3 à 4 graden. De duik in verschille­nde binnenwate­ren ging toen niet door, omdat deze na een zeer koude decemberma­and volledig waren dichtgevro­ren.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname