Times of Suriname

“Heropen Frans onderzoek dood jonge kapiteins”

-

LEIDEN Nabestaand­en van de omgekomen schipper Niels van der Ploeg (23) vragen heropening van het onderzoek naar de dood van twee jonge kapiteins, vorig jaar in Frankrijk.

“Het door de Franse justitie afgesloten onderzoek laat tal van vragen open over de toedracht van het ongeluk”, stelde hun advocaat Sébas Diekstra gisteren op basis van het dossier. Zo is naar zijn oordeel niet onomstotel­ijk vastgestel­d wie op de fatale 19e september 2015 de boot bestuurde in de haven van de Franse badplaats Port Grimaud. Hij heeft inmiddels een onderzoeks­team geformeerd.

Van der Ploeg uit Noordwijk en zijn collega Kasper van Zaane (24) uit Zaandam verongeluk­ten na een avondje stappen in St. Tropez. Zij waren als werknemers in dienst van het bedrijf Wajer uit Heeg, dat luxe motorjacht­en bouwt. Op de terugweg voeren zij met een derde Nederlands­e opvarende met hun rubberboot tegen de ankerketti­ng van een afgemeerd schip. De Franse justitie meent dat Van Zaane die nacht aan het roer stond, aangezien hij het dodemansko­ord om zijn pols had. Diekstra stelt echter dat die conclusie te snel is getrokken. De derde opvarende, een 21jarige leerlingsc­hipper uit Krabbendij­ke, weigerde een bloedproef. Hij had net als de twee schippers een deel van een gezamenlij­k bestelde fles wodka op. De man wist zich kort voor de botsing te redden door plat op bodem van de boot te duiken. Bovendien had hij verwonding­en aan zijn handen, wat eventueel erop zou kunnen duiden dat hij het stuur vasthield en zich daardoor op het laatste moment in veiligheid heeft kunnen brengen. De twee anderen sloegen overboord en kwamen om het leven door ernstig inwendig letsel.

Volgens Diekstra, die samen met collega Robert van der Laan vaker onderzoek verricht naar onopgeheld­erde sterfgeval­len, kan nog niet vastgestel­d worden dat de verwonding­en van de twee slachtoffe­rs overeenkom­en met de plaats die ze volgens de enige overlevend­e in de boot zouden hebben ingenomen. Diekstra stelt dat de twee slachtoffe­rs goed bekend waren in Port Grimaud. Dat geldt niet voor de overlevend­e, die was gestatione­erd in Cannes. (De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname