Times of Suriname

Extra geld voor onderhoud en renovatie sociale huurwoning­en

-

DEN HAAG - Woningcorp­oraties gaan weer meer investeren in onderhoud en renovatie van sociale huurwoning­en. Ook wordt meer nieuwbouw gepleegd.

Aedes, de landelijke vereniging van woningcorp­oraties, zegt dat het weer beter gaat met de meeste corporatie­s, waardoor er meer financiele ruimte is voor onderhoud en verbeterin­g, zoals aanleg van nieuwe centrale verwarming, isolatie en dubbel glas. Aedes bevestigt een bericht hierover van de NOS. Uit een onderzoeks­rapport in opdracht van het Ministerie van Binnenland­se Zaken blijkt dat de geplande uitgaven voor verbeterin­gen stijgen van 1,1 miljard vorig jaar naar 1,6 miljard in dit jaar. Volgend jaar komt het bedrag uit op 1,9 miljard. Daarna zakken de uitgaven terug tot circa 1,4 miljard euro per jaar.

“Zo zullen er komend jaar 30.000 ingrijpend­e woningverb­eteringen plaatsvind­en van meer dan 20.000 euro per woning”, aldus een woordvoerd­er van Aedes. De corporatie­s hadden minder geld door de economisch­e crisis. Bovendien moeten ze sinds 2013 verhuurder­sheffing betalen aan het Rijk, komend jaar zo’n 1,7 miljard.

Volgens een huurderson­derzoek van de NOS vindt een op de vijf dat zijn woning slecht onderhoude­n is. Toch geven de huurders die reageerden hun woning gemiddeld een voldoende: 6,1. In een eigen onderzoek dat Aedes eerder hield komt het rapportcij­fer uit op een 7,3. De Woonbond herkent de klachten over onderhoud in het NOS-onderzoek.

De meeste klachten bij de Huurdersli­jn, de telefonisc­he juridische dienst van de huurdersve­reniging, gaan over gebreken aan de woning. Volgens de belangenor­ganisatie behandelde de huurcommis­sie vorig jaar zo’n 2000 onderhouds­zaken en werden de huurprijze­n gemiddeld met 243 euro per maand verlaagd.

(AD)

 ??  ?? Twee senioren achter een laptop.
Twee senioren achter een laptop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname