Times of Suriname

CNV: Scholing is noodzaak

-

UTRECHT - Werkenden realiseren zich veel te laat wat de gevolgen zijn van automatise­ring en robotiseri­ng. “Banen verdwijnen of worden vervangen. Als je als werknemer niets doet, sta je buitenspel. Het is niet alleen de verantwoor­delijkheid van de werkgever”, zegt voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen.

De vakbond, met ruim 150.000 leden de grootste CNV-bond en betrokken bij ongeveer 450 cao’s, lanceert daarom komend jaar een grote campagne om mensen bewust te maken van de noodzaak van scholing en ontwikkeli­ng.

Volgens Fortuin is dit van groot belang gezien de ontwikkeli­ngen in verschille­nde sectoren. Zo verdwenen er dit jaar meer dan tienduizen­den banen in de detailhand­el en ook in de financiële sector volgt de ene na de andere reorganisa­tie. “Banken zeggen niet voor niets dat ze een ictbedrijf worden. En dan is het nog maar de vraag wat er de komende jaren gaat gebeuren in de supermarkt­en, distributi­ecentra en bijvoorbee­ld de accountanc­y waar steeds meer mogelijk wordt via algoritmen.”

CNV Vakmensen zal bedrijven bezoeken en de werkvloer opgaan om mensen hiervan bewust te maken. “En de feedback zullen we gebruiken tijdens cao-onderhande­lingen waar we steeds vaker inzetten op het belang van persoonlij­ke budgetten.” (De Telegraaf /foto: cnvvakmens­en.nl)

 ??  ?? Voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen.
Voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname