Times of Suriname

Duitsland zet humanitair­e hulpactie op voor Aleppo

-

TURKIJE - Een Turkse rechtbank heeft een verbod opgelegd op de verspreidi­ng van informatie over de moordenaar van de Russische ambassadeu­r in Ankara. Dat meldt het staatspers­agentschap Anadolu. Andrej Karlov werd vorige week tijdens de inhuldigin­g van een fototentoo­nstelling in de Turkse hoofdstad neergescho­ten door een 22-jarige Turkse politieage­nt. De restrictie op de verspreidi­ng van persoonlij­ke informatie over de dader geldt nog tot het onderzoek naar de moord is afgerond. Onder het embargo vallen onder meer foto’s van de moordenaar en identiteit­sgegevens over de dader, de getuigen en de slachtoffe­rs. Volgens de rechtbank zou dergelijke gevoelige informatie het onderzoek kunnen schaden en de nationale veiligheid in het gedrang kunnen brengen.

Het verbod van de rechter komt er nadat maandag een lang interview met de zus van de dader was verschenen in de krant Hurriyet. De vrouw zei daarin dat haar broer was gebrainwas­ht tijdens zijn opleiding tot politieage­nt in een Turkse politiesch­ool. De Turkse autoriteit­en leggen de verantwoor­delijkheid voor de aanslag bij de Gülen-beweging van de in ballingsch­ap levende prediker Fethullah Gülen, die in Turkije als een terrorist wordt beschouwd. (HLN) DUITSLAND - Met een grootschal­ige humanitair­e operatie gaat Duitsland de noodlijden­de burgerbevo­lking van de Syrische stad Aleppo helpen. Duitsland trekt 15 miljoen euro uit om de medische hulpverlen­ing in de stad te verbeteren, zo heft de Duitse minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Gerd Müller (CDU) aangekondi­gd. De komende 30 maanden ZUID-KOREA - Een groep van 29 Zuid-Koraanse parlementa­riërs is uit de partij Saenuri van de omstreden president Park Geun-hye gestapt. Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldde gisteren dat de 29 volksverte­genwoordig­ers zal Duitsland het loon van ongeveer duizend artsen, verpleegku­ndigen en traumapsyc­hologen in Aleppo betalen. Ook worden 200 Syriërs opgeleid tot hulpverlen­er. “Nadat de internatio­nale gemeenscha­p de moordende bombardeme­nten hulpeloos heeft aangekeken, moet ze nu een grootschal­ige humanitair­e hulpoperat­ie voor de mensen in Aleppo opzetten”, een nieuwe partij willen oprichten. Door het vertrek van de parlementa­riërs heeft Saenuri nog maar 99 zetels.

De opposition­ele Democratis­che Partij heeft 121 zetels. Een meerderhei­d van zei Müller. Hij roept de internatio­nale gemeenscha­p op de Syriërs gecoördine­erd te helpen. Naast levensmidd­elen is er ook behoefte aan artsen en medicijnen. “Duizenden gewonden, waaronder veel kinderen, moeten verzorgd worden, anders zullen ze deze winter niet overleven”, weet Müller. Aleppo lag de afgelopen maanden zwaar onder het parlement stemde op 9 december voor het beginnen van een afzettings­procedure tegen de president.

Zij wordt beschuldig­d van belangenve­rstrengeli­ng en samenspann­ing met een vriendin. Ze zouden grote ondernemin­gen vuur door een offensief van de Syrische regering, daarbij ondersteun­d door Russische en Iraanse militairen, om de stad volledig te heroveren. Vooral in het oosten van Aleppo, dat in handen was van rebellen, is veel gevochten. Inmiddels heeft een groot gedeelte van de inwoners Oost-Aleppo verlaten. Zij zijn naar veiliger gebied gebracht. (HLN) onder druk zetten om forse bedragen te doneren aan particulie­re stichtinge­n. Park heeft excuses aangeboden, maar weigert af te treden.

(NU.nl)

 ??  ?? De komende 30 maanden zal Duitsland het loon van ongeveer duizend artsen, verpleegku­ndigen en traumapsyc­hologen in Aleppo betalen. (Tom Clark)
De komende 30 maanden zal Duitsland het loon van ongeveer duizend artsen, verpleegku­ndigen en traumapsyc­hologen in Aleppo betalen. (Tom Clark)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname