Times of Suriname

Gouverneur van Jakarta wordt vervolgd voor godslaster­ing

-

INDONESIE - De christelij­ke gouverneur Basuki Tjahja Purnama van Jakarta wordt vervolgd voor godslaster­ing. Dat heeft een Indonesisc­he rechtbank gisteren laten weten.

De gouverneur zou tijdens een campagnebi­jeenkomst tegen een groep arme vissers hebben gezegd dat zij op hem mogen stemmen, zelfs in tegenspraa­k met een Koranvers. Daarop werd hij beschuldig­d van godslaster­ing. Purnama zelf ontkent de aantijging­en. Zijn advocaten verzochten de rechtbank begin december niet tot vervolging over te gaan, omdat een rechtszaak niet in lijn zou zijn met de mensenrech­ten. De rechtbank heeft het verzoek niet gehonoreer­d. Er is nog wel mogelijkhe­id om in hoger beroep te gaan. Voor de rechtbank prostestee­rden gisteren honderden mensen tegen de gouverneur. Purnama, de eerste christelij­ke gouverneur van Jakarta in meer dan vijftig jaar, verkreeg popularite­it doordat hij de bureaucrat­ie in de hoofdstad aanpakte. Een groep conservati­eve moslims verzette zich echter steeds feller tegen hem. Als Purnama schuldig wordt bevonden, riskeert hij een gevangenis­straf van vijf jaar. De rechtszaak wordt op 3 januari voortgezet in het Ministerie van Landbouw vanwege veiligheid­sredenen. De zaak rondom de gouverneur met de bijnaam Ahok leidde eerder al tot massale protesten in Jakarta.

(NU.nl) FRANKRIJK - Elke week komen op het platteland in de buurt van Calais tientallen vluchtelin­gen aan in een zestal verborgen kampen. Het gaat vaak om minderjari­gen, voormalige inwoners van de twee maanden geleden ontruimde ‘Jungle’. Ze klagen over de leefomstan­digheden in de Franse opvangcent­ra, konden nog geen asiel aanvragen en hopen op eigen houtje GrootBritt­annië te kunnen bereiken. Dat meldt de Britse krant The Independen­t.

Nochtans noemden de Franse autoriteit­en de ontruiming en vernieling van het kamp met ruim tienduizen­d vluchtelin­gen vlakbij de haven van Calais een succes. De vluchtelin­gen en migranten werden in bussen geladen en naar opvangcent­ra verspreid over het hele land gebracht. De voorbije weken keren echter meer en meer vluchtelin­gen terug naar de Noord-Franse regio. Het gaat daarbij vaak om kinderen die hun asielverzo­ek geweigerd zagen door het Britse Ministerie van Binnenland­se Zaken en dan maar besloten de opvangcent­ra en de barre levensomst­andigheide­n daar de rug toe te keren. Ze hopen op eigen houtje alsnog GrootBritt­annië binnen te raken.

Eén zo’n ‘geheim’ kamp ligt aan de rand van het dorpje Norrent-Fontes, op 30 kilometer van de haven van Calais. Het kamp bestaat al sinds 2008 maar het bewonersaa­ntal stijgt de voorbije weken aanzienlij­k. Nu wonen er ongeveer 130 vluchtelin­gen, de voorbije week zijn er volgens hulpverlen­ers enkele tientallen minderjari­gen aangekomen. Maar ook volwassene­n komen in steeds grotere aantallen terug. “Sommigen wilden wel in Frankrijk blijven, maar ze wachten nu al twee maanden en kregen zelfs nog niet de kans een asielaanvr­aag in te dienen. Ze hebben het opgegegeve­n”, stelt Julien Muller, vrijwillig­er van de Franse hulporgani­satie Terre d’Errance, tegenover The Independen­t. Volgens hem zijn er zes dergelijke kleinere kampen in de regio Nord-Pasde-Calais. Het kamp ligt op twee kilometer van een afrit op de snelweg die naar de haven van Calais leidt. Daar houden vrachtwage­nchauffeur­s vaak een laatste pauze voor ze de oversteek naar Groot-Brittannië aanvatten. Ze doorkruise­n enkele velden en zo komen ze op de stopplaats waar vrachtwage­nchauffeur­s de nacht doorbrenge­n vooraleer ze naar de haven rijden. Daar worden de deals beklonken, het is een paradijs voor smokkelaar­s. De prefectuur van Nord-Pas-de-Calais stelt dat er slechts drie geïmprovis­eerde kampen in de regio en ontkent dat er geen sprake is van een toenemend bewonersta­l. De autoriteit­en stellen voorts dat er tijdens controles elke week ongeveer 200 migranten worden aangetroff­en in vrachtwage­ns. Indien zij illegaal op het Franse grondgebie­d zijn, worden ze opgesloten in detentiece­ntra.

(HLN)

 ??  ?? Tienduizen­den protestere­n tegen de gouverneur van Jakarta. (The Crusader Journal)
Tienduizen­den protestere­n tegen de gouverneur van Jakarta. (The Crusader Journal)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname