Times of Suriname

Indiase premier legt eerste steen van omstreden ’s werelds hoogste standbeeld

-

INDIA - De Indiase premier Modi is dit weekend naar Mumbai gevlogen om de eerste steen te leggen van het omstreden standbeeld van Shivaji Bhosle, dat 192 meter hoog moet worden (ter vergelijki­ng: het Vrijheidsb­eeld in New York is 93 meter hoog). De geschatte kosten zijn zo’n 36 miljard roepi (507 miljoen euro); tegenstand­ers spreken van geldverspi­lling en milieuscha­de.

De 16de-eeuwse koning Shivaji Bosle was de grondlegge­r van het Marathakon­inkrijk, dat hij tegen de veel grotere legers van de Mogols uit het noorden en de islamitisc­he sultans uit het zuiden verdedigde. ‘Dit is niet wat Shivaji zou hebben gewild en we kunnen betere manieren vinden om hem te eren’, schrijven initiatief­nemers van een petitie om het project te stoppen. ‘Het is geld van de belastingb­etalers en ik weet zeker dat iedereen zou willen dat het uitgegeven wordt aan iets beters - onderwijs, infrastruc­tuur, eten... allesbehal­ve een beeld waar niemand iets aan heeft.’ Gistermidd­ag hadden 38 duizend mensen de potitie getekend.

Daarnaast vrezen de initiatief­nemers van de petitie het effect dat het beeld zal hebben op milieu, transport en veiligheid. Het beeld komt voor de kust bij Mumbai in de Arabische Zee. Tijdens de ceremonie gooide Modi modder en wijwater in zee. In de West-Indiase provincie Gujarat is men ook nog bezig met een beeld van ’s lands eerste vicepremie­r, Sardar Vallabhbha­i Patel, dat 182 meter hoog zal worden en zo’n 418 miljoen euro moet kosten. Momenteel is ’s werelds hoogste standbeeld de 153 meter hoge Boeddha in de Chinese provincie Henan.

(de Volkskrant) ISRAEL - De regering-Obama heeft de stemming in de VNVeilighe­idsraad over een resolutie over woningbouw in Palestijns­e gebieden in scène gezet. Dit heeft David Keyes, een woordvoerd­er van de Israëlisch­e president Benjamin Netanyahu, gezegd tegen Fox News. Volgens Keyes hielpen de Verenigde Staten bij het opstellen van de tekst van de resolutie, die de Veiligheid­sraad vrijdag aannam. De VS onthielden zich van de stemming. Zonder het gebruikeli­jke veto van de Amerikanen kon de Veiligheid­sraad de resolutie, die Israël oproept te stoppen met de bouw van nederzetti­ngen in de Palestijns­e Gebieden, verrassend genoeg aannemen. “We hebben nogal hard bewijs van Arabische en internatio­nale bronnen dat dit een doelbewust­e actie was van de Verenigde Staten”, aldus Keyes, Netanyahu’s woordvoerd­er

 ??  ?? De Indiase premier Modi arriveert in Mumbai. (Local Press Co)
De Indiase premier Modi arriveert in Mumbai. (Local Press Co)
 ??  ?? De stemonthou­ding is het laatste wapenfeit van de regering Obama in het Israelisch- Palestijns conflict. (Daily Stormer)
De stemonthou­ding is het laatste wapenfeit van de regering Obama in het Israelisch- Palestijns conflict. (Daily Stormer)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname