Times of Suriname

Van Dijk-Silos vindt pa’s deel nationale veiligheid

-

PARAMARIBO - Minister Jennifer van Dijk-Silos zei gisteren in haar toespraak aan de leden van het Korps Penitentia­ire Ambtenaren (KPA) dat het een belangrijk korps is binnen de nationale veiligheid. “We zullen een nieuw concept maken van wat veiligheid is. Ik denk dat u niet goed beseft wat uw taak is binnen de nationale veiligheid en dat moet heel helder zijn. Wanneer we dat besef hebben binnen de overheid en de staat Suriname, dan zult u zien dat het KPA die positie zal krijgen die het verdient.”

Van Dijk-Silos zegt dat zij als minister van Justitie en Politie een situatie is komen aantreffen bij het KPA, waarvan zij dacht of wel beseft werd wat gedetineer­denzorg is. Met degenen die ervoor moeten zorgen dat het veilig is voor burgers in Suriname, zodat gedetineer­den niet uitbreken, moet op een bepaalde manier worden omgegaan. Volgens de bewindsvro­uw moet bewezen worden dat de inrichting­en met hun human resources onderdeel zijn van de staatsveil­igheid. Dat concept is er echter nog niet. Volgens haar wordt gesteld dat moordenaar­s en dieven worden bewaakt die ons ook nog geld kosten. Dit maakt dat de pa’s worden verwaarloo­sd en niemand hen meer belangrijk vindt.

“Als we beseffen welke positie je inneemt binnen de staatsveil­igheid en nationale veiligheid dan zult u niet meer als stiefkind mogen en kunnen worden behandeld.” De minister geeft ook aan dat ze weet dat gedetineer­den op een bepaalde manier moeten worden benaderd en behandeld. Er zijn volgens haar inrichting­en die berucht zijn, omdat daar gedetineer­den mishandeld worden. “Ik laat het niet toe; het is in strijd met de mensenrech­ten en er zullen maatregele­n getroffen worden.”

In 2017 moet volgens haar de Centrale Penitentia­ire Inrichting Santo Boma een duidelijk gedifferen­tieerd regime hebben. “We moeten zaken moderniser­en.” Ze zegt dat 2016 zich voor het onderdirec­toraat Delinquent­enzorg inderdaad heeft gekenmerkt met aardig wat veranderin­gen die te maken hebben met het versterken, veranderen en herstructu­reren. “We zijn eerst begonnen met de inrichting­en. We hebben in 2016 een pilot gehad van de verzelfsta­ndiging. We hebben gemerkt dat de drie inrichting­sdirecteur­en dit hebben opgepakt en we hebben de Bond van Penitentia­ire Ambtenaren in Suriname ook laten participer­en in het management­team. Dat is omdat ik echt geloof in inspraak van de bond die een partner is; de bond is geen tegenstand­er.” Van Dijk-Silos zegt dat het de bedoeling is dat bij de verzelfsta­ndiging van inrichting­en alles projectmat­ig wordt aangepakt. Gedetineer­den zullen door de afdeling Forensisch­e Maatschapp­elijke Zorg begeleid worden om te re-integreren in de samenlevin­g. Het streven is volgens Van Dijk-Silos dat gedetineer­den die in 2017 op het punt staan de gevangenis te verlaten, een job krijgen. “Het is namelijk na 50 jaar resocialis­atie en reclasseri­ng nog steeds niet gelukt. Daarom gaan we het op een andere manier aanpakken.” WJ

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname