Times of Suriname

“Regering kijkt u naar het vraagstuk van de criminalit­eit”

-

PARAMARIBO - De criminalit­eit rijst weer de pan uit en daar is de regering gisteren op geattendee­rd in De nationale Assemblee. Parlementa­riër Chandrikap­ersad Santokhi (VHP) heeft aandacht gevraagd voor de zware berovingen die gepaard gaan met geweld, waarbij ook doden te betreuren zijn. “Ik heb het gevoel dat er niet serieus wordt gekeken naar het vraagstuk van criminalit­eit”, zegt Santokhi.

Hij praat over ‘pijnlijke’ ervaringen die de samenlevin­g moet ondergaan. De oppositiel­eider herinnerde er ook aan dat tegen eind van het jaar het gebruikeli­jk is dat de criminalit­eit toeneemt, maar zijns inziens zijn er geen voorzorgsm­aatregelen getroffen om hierop in te spelen.

Dit wordt ontkend door vicepresid­ent Ashwin Adhin. Hij verwijst naar de USD 750 duizend die door president Desi Bouterse is vrijgemaak­t om in ieder geval de zware criminalit­eit aan te pakken. Weliswaar geeft hij toe dat er geen aanvang is gemaakt met operatione­le maatregele­n. De vicepresid­ent praat over vergevorde­rde voorbereid­ingen. Dat de criminalit­eit de samenlevin­g in een greep heeft, ontkent hij niet. “De bezorgdhei­d die geuit is, is duidelijk. We schuiven het niet onder stoelen of banken. We volgen het op de voet”, aldus de vicepresid­ent.

“Het is de bedoeling om de bezorgdhei­d zo snel mogelijk weg te nemen. Het is natuurlijk niet acceptabel om te zien dat er accessen zijn.”

Santokhi wijst erop dat de oppositie ruim van tevoren aan de bel heeft getrokken om de criminalit­eit aan te pakken. “Regering kijkt u naar het vraagstuk van de criminalit­eit”, gaf hij mee.

De oppositie heeft enkele weken geleden een motie ingediend waarin ze SRD 10 miljoen vraagt voor de aanpak van de criminalit­eit. Deze werd van de tafel geveegd door coalitiepa­rlementari­ër Naomi Samidin (NDP) met het argument dat het om stemmingma­kerij gaat. Enkele maanden geleden hebben bewoners van Saramacca, haar district, een petitie aangeboden aan districtsc­ommissaris Laksmienar­ain Doebay waarin zij hun bezorgdhei­d uiten over de stijgende criminalit­eit. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname