Times of Suriname

Na twee jaar bevorderin­gen bij KPA

-

PARAMARIBO - Na twee jaar hebben gisteren bevorderin­gen plaatsgevo­nden bij het Korps Penitentia­ire Ambtenaren (KPA). Penitentia­ire ambtenaren (pa’s) zijn bevorderd in een naast hogere rang en er zijn bijna 96 rekruten binnengeha­ald.

Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie zegt dat zij geschrokke­n was, toen zij hoorde dat er twee jaar lang geen bevorderin­g is geweest. “Het is mij een waar genoegen dat ik deze bevorderin­gen heb mogen onderteken­en, want in het human resource traject op het ministerie is gebleken dat er erg veel onrechtvaa­rdigheden, misstanden en wantoestan­den zijn.

Ze hield de pa’s voor dat ze hun werk doen, waardoor burgers van het land een veilig gevoel hebben. Ze gaf de leden die pas bij het KPA zijn binnengeha­ald mee dat de mindshift misschien niet tot hen doorgedron­gen zal zijn, omdat ze nu pas goed in de praktijk zullen zijn. “De cultuur is nog niet doorgedron­gen in het korps en het kan niet worden overgedrag­en of het wordt gebrekkig overgedrag­en. We moeten zorgen dat de nieuwe mensen gelijk in de nieuwe mindshift gaan werken, hun werk doen en zich verder ontwikkele­n”, aldus Van Dijk-Silos.

Procureur-generaal (pg) Roy Bajnath Panday zegt dat voor zij die toetreden tot het korps het een mijlpaal is en voor zij die bevorderd worden, betekent het hoger komen op de ladder in de hiërarchie en meer verantwoor­delijkheid op de schouders krijgen. Om toe te treden tot het KPA betekent volgens hem op de eerste plaats durf hebben om te gaan dienen binnen de gewapende machten. Hij zegt dat het betekent dat men zich bewust is de zorg op zich te nemen over gestrafte personen met het doel om in de periode van het uitritten van de straf de veroordeel­de te helpen zichzelf te herwapenen met betere waarden en normen voor de dag waarop betrokkene terugkeert in de samenlevin­g. Hij zegt dat de minister een scan heeft gemaakt van al de geledingen van het ministerie om te komen tot wat de sterkten en vooral zwakten zijn van verschille­nde dienstgele­dingen. Zo is Bajnath Panday te weten gekomen wat de dilemma’s zijn waarmee de inrichting­en te maken hebben. Een daarvan is het personeel dat deel uitmaakt van de strafricht­ingen dat jaren ploegt en zwoegt en vaak genoeg niet de waardering krijgt waar het naar uitkijkt. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname