Times of Suriname

Geoportaal ‘Gonini’ gelaunched

-

PARAMARIBO – In het Lalla Rookhgebou­w werd gisteren Surinames nationale geoportaal, ‘Gonini’, gelaunched, met aanwezigen van de overheid, ngo’s, de private sector, de gemeenscha­ppen en andere stakeholde­rs. Het geoportaal is opgezet in het kader van het nationale REDD+ programma, waarbij een belangrijk component van de voorbereid­ingsfase is het opzetten van een Nationaal Bos Monitoring­ssysteem (NFMS). Dit meldt de organisati­e in een persberich­t.

Een geoportaal is een webpagina voor het delen van geografisc­he informatie. Via Surinames nationale geoportaal, genaamd ‘Gonini’, worden kaarten en andere soorten betrouwbar­e en upto-date geografisc­he data en informatie beschikbaa­r gesteld voor het grotere publiek.

Via het geoportaal kan geografisc­h bos en landinform­atie van Suriname worden verschaft, zoals kaarten van verschille­nde tijdstippe­n en informatie over veranderin­g van de bosoppervl­akte en activiteit­en die verricht zijn in het bos. Het zal mogelijk zijn om interactie­f te visualiser­en hoeveel ontbossing er is geweest van specifieke gebieden over een specifieke periode in Suriname. Zo staan er op het portaal basis datalagen zoals onder anderen het monitoring­sgebied, de districten en ressortenl­aag. Verder zijn de recentelij­k geproducee­rde landgebrui­ks- en landbedekk­ingskaarte­n, zoals de ontbossing­skaarten (20002015), de infrastruc­tuurlaag en ontbossing als gevolg van goudmijnbo­uw (2014) gedeeld via het geoportaal. Overige relevante data zoals onder andere de beschermde gebieden, de bosbouwleg­ger, de locatie van SBBposten alsook een overzicht van de stations van de Waterloopk­undige afdeling zijn momenteel zichtbaar via het geoportaal. De data zal periodiek geüpdatet en gedeeld worden.

Behalve dat de data relevant zijn voor REDD+ kan via het geoportaal data uitwisseli­ng tussen instituten gestimulee­rd worden en kunnen data worden gedeeld, die in samenwerki­ng met de verschille­nde instituten zijn geproducee­rd. De informatie die geplaatst wordt op het geoportaal kan concreet gebruikt worden ter ondersteun­ing van beleidsbes­luiten, bij het vormgeven van ruimtelijk­e planning en duurzaam ontwikkeli­ng.

Het opzetten van het geoportaal is geschied in het kader van REDD+ in samenwerki­ng met de Food and Agricultur­e Organizati­on (FAO) binnen het UNREDD-programma (meer info: Suriname Progresses on National Satellite Land Monitoring System). Ter voorbereid­ing heeft FAO twee missies uitgevoerd in Suriname: een eerste bezoek om het geoportaal conceptuee­l te bespreken om specifieke nationale behoeftes te kunnen vervullen. Daarna was er een training verzorgd door de FAO om het geoportaal op te zetten en te beheren. De training vond plaats van 14 tot 18 november 2016 waaraan verschille­nde nationale stakeholde­rs hebben deelgenome­n. Om specifieke geografisc­he data-uitwisseli­ng te facilitere­n tussen nationale en lokale stakeholde­rs, is een samenwerki­ng aangegaan met de lokale dataprovid­er Datasur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname