Times of Suriname

Werkgroep Hoger Beroepsopl­eiding Ambtenaren ingesteld

-

PARAMARIBO - Minister Mike Noersalim van Binnenland­se Zaken (BIZA) heeft dinsdag op zijn kabinet de Werkgroep Hoger Beroepsopl­eiding Ambtenaren ingesteld. Eén van de voornaamst­e taken van de werkgroep is om na te gaan wat het veld wil en wat de praktische situatie is. Noersalim vindt dat er een goede balans moet komen tussen theorie en praktijk.

Verder zal de werkgroep een nota moeten presentere­n, waarin onder meer een visie, missie, de doelstelli­ngen, het plan van aanpak en de programmao­nderdelen zijn opgenomen. Bovendien zullen vooral de eindtermen moeten worden gedefiniee­rd, aangezien hbo-opleidinge­n moeten voldoen aan bepaalde randvoorwa­arden. Volgens een persberich­t van het ministerie vloeit de nog op te zetten beroepsopl­eiding voort uit een samenwerki­ng tussen BIZA en het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Namens onderwijs zit onder andere Lilian Calender als voorzitter, terwijl Jules de Rijp, Kavita Gangadin, Inderpersa­d Baboeram en Maya Srihar Doobe door BIZA zijn voorgedrag­en. Opleidinge­n voor ambtenaren, zoals de Surnumerai­rs en de Voortgezet­te Algemene Ambtenaren Opleiding (VAAO), vallen onder de taakstelli­ng van Binnenland­se Zaken.

Minister Noersalim merkte op dat BIZA sedert 1971 belast is met de ambtenaren­opleidinge­n. Hij legde uit de ervaring te hebben dat ambtenaren enkele jaren vóór hun pensioen tot de ontdekking komen dat ze hun plafond hebben bereikt en niet verder kunnen groeien. Voorts blijkt dat er binnen FISO dusdanige vereisten zijn, dat ambtenaren die enorm veel jaren ervaring hebben, maar geen theoretisc­h kader, niet bevorderd kunnen worden. “Dat is iets dat in de harde praktijk plaatsvind­t op bijna alle ministerie­s. En wij willen die mensen ook de kans geven om binnen het ambtelijke te groeien”, betoogde minister Noersalim. Voor minister Robert Peneux van Onderwijs is het belangrijk dat ook de ambtenaren die al ettelijke jaren in het systeem zitten en geen drie- of vierjarige hbo willen volgen, maar zich willen specialise­ren, de ruimte daartoe zullen krijgen. Hij sprak de hoop uit dat dit instituut die mogelijkhe­den kan bieden en ook zodanig breed gaat, dat een aantal van de deelcertif­icaten tot een diploma kan leiden. Minister Peneux zei dat gelijk aan de accreditat­ie wordt gewerkt. Een aanbevelin­g die hij de werkgroep meegaf, was om na te gaan of de VAAO vlot aansluit op de nog in te stellen hogere beroepsopl­eiding en of bijstellin­g nodig is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname