Times of Suriname

Politie wil ‘Keulse toestanden’ met alle macht voorkomen

-

AMSTERDAM - De politie zet zich schrap om tijdens de jaarwissel­ing ‘Keulse toestanden’ te voorkomen. Agenten die tijdens oud en nieuw op straat patrouille­ren gaan scherp letten op tekenen van zakkenroll­erij en aanranding­en, zoals die vorig jaar op grote schaal plaatsvond­en in Keulen en andere Duitse steden.

In Weert legde burgemeest­er Heijmans via een noodbevel al huisarrest op aan 26 overlastpl­egers, die nu nog maar een uurtje per dag van het terrein van het asielzoeke­rscentrum waar ze verblijven af mogen. Die maatregel geldt tot 2 januari. Twee van de 26 die zich niet aan het huisarrest hielden, werden in het kerstweeke­nd in Eindhoven opgepakt op verdenking van zakkenroll­en.

“Burgemeest­er Jos Wienen van Haarlem, die namens de Nederlands­e gemeenten met het kabinet in gesprek is over asielvraag­stukken”, zegt dat burgemeest­ers en politiekor­psen uitvoerig hebben gesproken over het risico op een herhaling van ‘Keulen’. In Duitse steden verliep de afgelopen jaarwissel­ing erg onrustig. Noord-Afrikaanse jongemanne­n randden in groepsverb­and vrouwen aan en maakten zich op grote schaal schuldig aan diefstal en zakkenroll­en. Omdat iedereen werd verrast door de grootschee­pse overlast, lukte het moeilijk om daders te pakken.

Uit een rondgang van De Telegraaf blijkt dat het onderwerp ‘Keulen’ gevoelig ligt in bestuurlij­k Nederland. Woordvoerd­ers van politiekor­psen in de grote steden willen niets concreets zeggen. Op het Rotterdams­e stadhuis klinkt het afgemeten dat politie en gemeente ‘rekening houden met alles’. Burgemeest­er Den Oudsten van Groningen sprak dinsdag bij regionale omroep RTV Noord de sussende woorden dat zijn inwoners niet bang hoeven te zijn voor een ‘tweede Keulen’. Maar een woordvoers­ter van het plaatselij­ke politiekor­ps vertelt dat de agenten hier wel degelijk op worden voorbereid. De bewindsman wees er de burgemeest­ers onlangs op dat zij overlast plegende asielzoeke­rs een gebiedsver­bod of zelfs tijdelijk huisarrest mogen opleggen. Het COA organiseer­t op oudejaarsa­vond activiteit­en in azc’s, in de hoop dat bewoners binnen blijven.

(De Telegraaf/ foto: nrc.nl)

 ??  ?? Politieage­nten surveillee­rden op het plein voor de Keulse Dom en het centraal station op 6 januari van dit jaar.
Politieage­nten surveillee­rden op het plein voor de Keulse Dom en het centraal station op 6 januari van dit jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname