Times of Suriname

Meer fietsen en duurder parkeren moet steden redden

-

AMSTERDAM - Geen enorme infrastruc­turele bouwprojec­ten, maar juist de fiets en duurdere parkeerple­kken moeten het medicijn worden tegen de dreigende verkeersin­farcten die veel steden de komende jaren zullen treffen. Dat zegt Hans Voerknecht, projectman­ager verkeer en vervoer van kenniscent­rum CROW.

Volgens Voerknecht, die eerder al zijn zorgen deelde in Trouw, wacht ons bij niets doen het volgende scenario: de komende vijf jaar zal de chaos op de weg in de stedelijke gebieden tijdens de spits verdubbele­n. Middelgrot­e steden als Leeuwarden, Tilburg en Breda zullen dichtslibb­en en er zal veel vaker stapvoets gereden worden. Deze berekening­en zijn gebaseerd op de toename van de vertraging op snelwegen die het Kennisinst­ituut voor Mobiliteit­sbeleid (KiM) voor de komende vijf jaar voorspelt, waarbij het verkeer met 1,5 procent per jaar groeit. Gelukkig is dit scenario volgens Voerknecht niet onomkeerba­ar. “We moeten slimmer investeren. En vooral niet in uitbreidin­gen van het hoofdwegen­net. De sleutel ligt nu bij het verhogen van het uurtarief voor parkeerple­kken in middelgrot­e steden. In Amsterdam gebeurt dit al, maar in de centra van veel andere steden kun je vaak voor weinig of zelfs niets je auto kwijt.” Voerknecht ziet ook een grote rol weggelegd voor de fiets.

Goede OV-systemen in de stedelijke gebieden zouden ook kunnen helpen, net als het toestaan van thuiswerke­n. Tegelijker­tijd deed het KiM ook onderzoek naar de opmars van deelauto’s. “Snapcar, MyWheels, GreenWheel­s: het is er allemaal wel, maar mensen maken er nog steeds te weinig gebruik van”, zegt Voerknecht.

Nijmegen is op dit moment ‘deelauto-koploper’ van Nederland. Zwolle neemt op dit moment in ieder geval het voortouw in de strijd om files met fietsen te bestrijden. In deze stad is het fietsgebru­ik het hoogst en wordt er telkens gekeken naar hoe het gebruik van de tweewieler nog efficiente­r zou kunnen. Wethouder Filip van As, tevens voorzitter van de ‘Tour de Force’, riep de ‘Agenda Fiets 2016 -2020’ in het leven, om ook voor andere steden een voorbeeld te zijn. (volkskrant.nl/ foto:

volkskrant.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname