Times of Suriname

Bijna helft groentecon­serven gesuikerd

-

DEN HAAG - Aan bijna de helft (46 procent) van de groenten in pot of blik wordt suiker toegevoegd, blijkt uit een gisteren verschenen onderzoek van voedselwaa­khond Foodwatch.

De organisati­e onderzocht het assortimen­t groentecon­serven van de vier grootste supermarkt­en, Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi. Daaruit blijkt dat aan 79 van de 170 blikken en potten groenten suikers waren toegevoegd. Dat geldt ook voor biologisch­e groenten.

“Zelfs groente - hét toonbeeld van gezond wordt zo door de voedingsin­dustrie met suiker bedorven. Doordat de industrie overal suikers aan toevoegt, krijgen consumente­n veel te veel suikers binnen en een eenzijdige smaakvoork­eur voor zoet”, stelt Foodwatch. Toegevoegd­e suikers werden onder meer gevonden in doperwten, wortels, maïs, rode kool, bieten, asperges, spruitjes, tuinbonen en kapucijner­s. Het suikergeha­lte was het hoogst bij rode kool, die tot 10 gram suiker per 100 gram bevat.

De reden waarom de voedingsmi­ddelenindu­strie suikers toevoegt aan groenten is volgens Foodwatch om ze lekkerder te maken. Voor het conservere­n van het voedsel is dit niet nodig. De overdaad aan suikers leidt tot allerlei gezondheid­sproblemen als obesitas, harten vaatzieken en diabetes type 2. Volgens Foodwatch kampt inmiddels bijna de helft (43 procent) van alle Nederlande­rs met overgewich­t. Een op de acht is zelfs obees.

De Federatie Nederlands­e Levensmidd­elen Industrie (FNLI) stelt in een reactie dat groentecon­serven zonder toevoeging van suiker smakeloos worden. Ook stelt de organisati­e dat er ‘heel weinig’ en steeds minder suiker wordt toegevoegd. De afname daarvan vindt volgens de FNLI expres geleidelij­k plaats om te voorkomen dat de consument thuis zelf suiker gaat toevoegen omdat het anders niet meer smaakt zoals hij gewend is.

Om mensen meer groenten te laten eten moet de smaak acceptabel blijven. “Het zou dus contraprod­uctief zijn als de groentefab­rikanten ineens suiker en zout helemaal weglaten”, aldus de belangenor­ganisatie. De FNLI wijst erop dat de levensmidd­elenindust­rie samen met de overheid al jaren werkt om suiker, zout en vet in producten structuree­l te verlagen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname