Times of Suriname

Straf Facebookte­rrorist om aanzetten tot terreur

-

ARNHEM - De 28-jarige Ibrahim T uit Druten is veroordeel­d en heeft een geldboete van 750 euro en een voorwaarde­lijke celstraf van twee maanden. “Deze straf krijgt hij voor het tonen en verspreide­n van opruiende teksten. Hij heeft daarmee geprobeerd anderen aan te zetten tot het plegen van terroristi­sche misdrijven”, aldus de rechtbank in Arnhem gisteren.

De Drutenaar had kort na de aanslagen op 22 maart dit jaar op het Brusselse vliegveld Zaventem en het metrostati­on Maalbeek een aantal teksten op zijn Facebookpa­gina gezet. Hij prees de daders van de terreuract­ie en riep Islamitisc­he Staat (IS) ertoe op meer aanslagen te plegen. Hiermee probeerde hij anderen aan te sporen tot het plegen van terrorisme. ‘Nu mag heel Europa branden’, schreef hij onder meer. Voor de rechter de uitspraak gaf, verklaarde T aan de politie dat hij nog altijd achter zijn uitspraken staat. “Het is hoe ik erover denk, ik zal mijn mening ook niet veranderen.” Dat meldt De Gelderland­er.

De rechtbank heeft aan de voorwaarde­lijke straf van T bijzondere voorwaarde­n gekoppeld. Hij moet onder meer met een deskundige in gesprek over de ideologieë­n die hij aanhangt. De boete moet ervoor zorgen dat de Drutenaar ervan bewust wordt dat zijn gedrag strafbaar is. Ook wil de rechtbank een signaal afgeven naar anderen die van plan zijn om vergelijkb­are opruiende teksten te verspreide­n.

T was secretaris van de Groene Moskee in zijn woonplaats. Nadat hij zijn opruiende teksten op Facebook had geplaatst, besloot het moskeebest­uur hem te royeren.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname