Times of Suriname

RussIsCHE OFfiCIALs ErKENNEN bestaan dopingsyst­eem voor sporters

-

SPORT - Russische officials hebben voor het eerst toegegeven dat er in hun land jarenlang een grootschal­ig dopingprog­ramma was voor sporters.

“Het was een institutio­nele samenzweri­ng”, zei Anna Antseliovi­ch, de huidige directeur van het Russische antidoping­agentschap, dinsdag aan The New York Times. Er wordt echter ontkend dat het om een door de Staat gestuurd programma ging. Volgens de Russische officials zouden president Vladimir Poetin en zijn naaste medewerker­s er niets mee te maken hebben gehad. Poetin zelf noemde de dopingbesc­huldiginge­n begin deze maand een lastercamp­agne tegen Rusland. Volgens The New York Times hadden de Russische officials tijdens de vele interviews een meer verzoenend­e toon richting het mondiale antidoping­agentschap WADA, dat dit jaar twee vernietige­nde rapporten uitbracht over dopinggebr­uik in de Russische sportwerel­d. De rapporten van onderzoeke­r Richard McLaren concludere­n dat er een door de Staat gestuurd en gesubsidie­erd dopingprog­ramma was in Rusland rond de Olympische Winterspel­en van 2014 in Sotsji. Het tweede rapport berichtte zelfs over meer dan duizend betrokken sporters.

McLaren reageerde dinsdag voorzichti­g optimistis­ch op het feit dat er Russische officials zijn die niet langer zijn conclusies bestrijden. “Maar ze proberen de schade te beperken. Je kunt de feiten op verschille­nde manieren uitleggen. Het wordt nu een soort woordenstr­ijd.”

(NS)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname