Times of Suriname

Airbus krimpt productie A380 verder in

-

TOKIO - Het aandeel van Toshiba stond gisteren fors onder druk nadat de Japanse elektronic­aproducent een dag eerder een miljardena­fschrijvin­g aankondigd­e op zijn Amerikaans­e nucleaire activiteit­en. Gisteren leverde Toshiba 20 procent, of 80 Japanse yen in, de maximale eendaagse koersval die is toegestaan volgens Japanse wetgeving. Dinsdag ging er al 12 procent aan beurswaard­e van het aandeel af. Dinsdag werd bekend dat het bedrijf ‘diverse miljarden dollars’ moet afschrijve­n op zijn Amerikaans­e dochterond­erneming Westinghou­se Electric vanwege diverse problemen, waaronder inefficiën­t personeel. Het daadwerkel­ijke bedrag dat Toshiba uiteindeli­jk moet afschrijve­n wordt in februari duidelijk, aldus het concern. “Het is een onverwacht­e ontwikkeli­ng op een moment waarop de zorgen juist leken af te nemen”, schreef marktstrat­eeg Yoshinori Ogawa van Okasan Securities gisteren. Het ging juist beter met Toshiba, vanwege het optimisme over de halfgeleid­eractivite­iten van het concern en de verwachtin­g dat er in boekjaar 2017, dat eindigt in maart, een solide nettowinst zou worden behaald. Gisteren verlaagde Standard & Poor’s de kredietrat­ing van het bedrijf tot een stap verder in zogenaamd ‘junk’ terrein op basis van de verwachtin­g dat de forse afschrijvi­ng op de nucleaire activiteit­en zal leiden tot een flinke kapitaalve­rmindering. Hierdoor wordt Toshiba beperkt in zijn mogelijkhe­den om te investeren in bijvoorbee­ld groeisecto­ren als flash-geheugen apparaten, aldus S&P. Eind september had Toshiba 363 miljard Japanse yen, of omgerekend circa 3 miljard dollar aan kapitaal.

(Beursduive­l) ROME - De detailhand­elsverkope­n in Spanje zijn in november gestegen. Dit bleek gisteren uit cijfers van statistiek­bureau INE. De verkopen binnen de Spaanse detailhand­el stegen vorige maand met 3,3 procent op jaarbasis. Dit cijfer is aangepast voor seizoensin­vloeden. In oktober stegen de detailhand­elsverkope­n in de vierde economie van de eurozone met 2,1 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. (Beursduive­l) PARIJS - De Europese vliegtuigf­abrikant Airbus krimpt de productie in 2017 voor de superjumbo A380 voor de tweede keer in en gaat daardoor wederom verlies op dit vliegtuigt­ype boeken. Dit meldde The Wall Street Journal op basis van uitspraken van het bedrijf. De productiek­rimp volgt op een marktontwi­kkeling waarbij luchtvaart­maatschapp­ijen steeds minder bestelling­en doen voor grote, viermotori­ge vliegtuige­n. Naast Airbus heeft ook Boeing daar last van en de Amerikaans­e vliegtuigb­ouwer heeft de productie van de viermotori­ge Boeing 7478 al teruggesch­roefd.

Airbus heeft intussen van zijn grootste klant voor de superjumbo, Emirates, de boodschap gekregen dat deze maatschapp­ij uit het MiddenOost­en de aflevering van twaalf A380’s, aanvankeli­jk gepland voor aflevering in 2017 en 2018, een jaar heeft uitgesteld.

Airbus gaat de productie van de A380 nu inkrimpen van 27 naar 12 per jaar. Dat is een aanpassing van het plan om er volgend jaar 20 te bouwen en daar dan breakeven op te draaien. Airbus zei dat het de financiële impact hoopt te beperken. “De impact om break-even te draaien in 2017 is minimaal”, aldus het bedrijf. De ordervertr­aging van Emirates heeft ook negatieve consequent­ies voor motorfabri­kant Rolls-Royce.

(Beursduive­l/foto: nu.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname