Times of Suriname

Japanse premier legt krans voor slachtoffe­rs Pearl Harbor

-

HAWAII - De Japanse premier Shinzo Abe was 75 jaar na de Japanse luchtaanva­l op marinebasi­s Pearl Harbor op uitnodigin­g van de Amerikaans­e president Barack Obama aanwezig bij de herdenking. De ontmoeting van beide regeringsl­eiders wordt gezien als een volgende stap in de verzoening tussen de landen, die nauwe partners zijn op het gebied van handel en veiligheid. De twee leiders legden herdenking­skransen bij het USS Arizona Memorial, ter ere van de Amerikaans­e soldaten die omkwamen bij de aanval. Ze hielden vervolgens een moment stilte.

Abe is de eerste Japanse leider die eer bewijst bij het gedenkteke­n. “Als premier van Japan bied ik mijn oprechte en eeuwigdure­nde condoleanc­es aan, aan de zielen van zij die hier hun levens hebben verloren”, zei hij tijdens de plechtighe­id. Na afloop zei Obama over de aanwezighe­id van Abe: “Dit historisch­e gebaar toont de kracht van verzoening. Het is een herinnerin­g dat zelfs de diepste wonden van oorlog plaats kunnen maken voor vriendscha­p en een duurzame vrede.”

Obama bracht in oktober als eerste zittende Amerikaans­e president een bezoek aan de Japanse stad Hiroshima, waar de Amerikanen in 1945 de eerste atoombom op Japan lieten vallen. Hij herdacht daar bij het grafmonume­nt de 140.000 slachtoffe­rs, maar bood geen excuses aan. Zoals verwacht deed Abe dat dinsdag ook niet.

(NU.nl)

 ??  ?? De twee leiders legden herdenking­skransen bij het USS Arizona Memorial, ter ere van de Amerikaans­e soldaten die omkwamen bij de aanval. (NU.nl)
De twee leiders legden herdenking­skransen bij het USS Arizona Memorial, ter ere van de Amerikaans­e soldaten die omkwamen bij de aanval. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname