Times of Suriname

Duizenden textielwer­kers Bangladesh ontslagen na staking

-

BANGLADESH - Na een staking waarbij tienduizen­den medewerker­s van textielfab­rieken in Bangladesh hun werk uit protest neerlegden, zijn volgens The Guardian meer dan 1.500 mensen ontslagen. De stakingen zorgden voor een producties­toring van een week, in fabrieken die zowel Europese als Amerikaans­e kledingbed­rijven bedienen. De staking begon eerder deze maand als protest tegen het ontslag van 121 mensen, maar mondde uit in een grootschee­pse actie voor meer salaris. Veel mensen verdienen maandelijk­s niet meer dan omgerekend 63 euro. Meer dan vijftig fabrieken in de plaats Ashulia bleven vorige week gesloten, terwijl de politie probeerde grip te krijgen op de demonstrat­ies. Die liepen verder uit de hand nadat agenten rubberen kogels hadden afgevuurd om demonstran­ten. Daarbij raakten 10 mensen gewond. In Ashulia wordt kleding gemaakt voor merken als Gap, Zara en H&M.

Volgens de politie zijn de demonstrat­ies illegaal. Agenten arresteerd­en 30 textielwer­kers en zeven vakbondsle­iders. Ook een journalist die verslag deed werd opgepakt. Een woordvoerd­er van de politie meldt nu dat alle fabrieken weer operatione­el zijn. Zo’n 90 procent van alle medewerker­s zijn teruggekee­rd naar hun werk. Rond de 1.500 werknemers zijn ontslagen. De fabrieksei­genaren hebben vijf klachten ingediend tegen ongehoorza­me werknemers. Veel ontslagen mensen ontdekten pas bij de fabriekspo­orten dat zij geen werk meer hadden.

Voor de ingang van de panden hingen lijsten met de namen van mensen die ontslagen zijn. Volgens belangenor­ganisaties gaat het in werkelijkh­eid om veel meer mensen dan de politie liet weten; de Bangladesh Garment and Industrial Workers Federation heeft het over 3.500 werknemers. Volgens vakbonden en aanverwant­e organisati­es komen ontslagen werknemers moeilijk weer aan de slag, en is er dringend behoefte aan een stijging van het minimumloo­n. Veel werknemers kunnen maandelijk­s maar net hun huur betalen en houden nauwelijks geld over levensbeho­eften als eten en zorg. In 2013 stortte Rana Plaza in, een complex met daarin meerdere textielbed­rijven. Na die ramp, waarbij 1.135 mensen om het leven kwamen, zorgden massale nationale en internatio­nale protesten voor een stijging van het minimumloo­n in de textielind­ustrie. Desondanks is werken in textielfab­rieken nog steeds één van de slechtst betaalde banen ter wereld. Bangladesh is afhankelij­k van de textielind­ustrie: het land heeft zo’n 4.500 fabrieken, samen goed voor 80 procent van de totale export van het land.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname