Times of Suriname

Erdogan beweert bewijzen te hebben van Amerikaans­e steun aan IS

-

TURKIJE - Tijdens een persconfer­entie in Ankara heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verklaard dat hij “bevestigd bewijs” heeft dat de door de VS geleide coalitie steun heeft verleend aan terroristi­sche groepering­en in Syrië, waaronder ook Islamitisc­he Staat.

Dat de door de VS geleide coalitie de Koerdische organisati­es YPG en PYD steunt, die Turkije beschouwt als terreurorg­anisaties, was al langer bekend. De coalitietr­oepen werken samen met Syrische rebellen die tegen president Bashar al-Assad strijden, maar vermijden daarbij steun te verlenen aan IS en andere militante islamitisc­he groepering­en. Dat de VS ook IS zouden helpen, is een nieuwe Turkse beschuldig­ing.

“Ze beschuldig­den ons ervan IS te steunen. Maar ze steunen zelf terreurgro­epen waaronder IS, YPG en PYD. Dat is heel duidelijk, we hebben bevestigde bewijzen met foto’s en video’s”, zei Erdogan dinsdag in de Turkse hoofdstad. Erdogan zei ook dat SaoediArab­ië en Qatar met Turkije, Iran en Rusland mee aan tafel moeten gaan zitten om voor een oplossing in Syrië te zorgen. Rusland, Turkije en Iran, dat de evacuatie van burgers en rebellen uit Aleppo hielp onderhande­len, zijn overeengek­omen volgende maand in Kazachstan gesprekken te voeren over Syrië.

Volgens AP zei Erdogan ook dat Saoedi-Arabië en Qatar zouden moeten deelnemen aan de bijeenkoms­t van buitenland­ministers, omdat die landen goodwill hebben getoond en steun hebben verleend aan Syrië. Turkije, Saoedi-Arabië en Qatar zijn de belangrijk­ste bondgenote­n van rebellen die het regime van president Assad willen omverwerpe­n. Assad geniet op zijn beurt de steun van Moskou en Teheran. Het Amerikaans­e Ministerie van Buitenland­se Zaken noemt de beweringen van Erdogan belachelij­k. Woordvoerd­er Mark Toner stelt dat dergelijke beschuldig­ing ongegrond is.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname