Times of Suriname

Geen zicht op toekomstig­e staatsleni­ngen

-

PARAMARIBO - Er is geen beeld op de eventuele leningen die er in de nabije toekomst zullen worden gesloten. Deze informatie heeft de regering verstrekt aan De Nationale Assemblee na aandringen­de vragen van zowel oppositie als coalitie. Duidelijk is dat de volksverte­genwoordig­ing niet blij is met de steeds toenemende schuldenla­st van de Staat.

Ondanks het parlement niet blij is met deze situatie heeft men deze week goedkeurin­g gegeven aan het lenen van USD 333,8 miljoen ten behoeve van een asfalterin­gsproject en upgrading van de bandbreedt­e van Telesur.

Het jaar 2016 sluit de Staat af met een buitenland­se schuld van 34,56 procent van het bruto binnenland­s product. Dit is 0,04 procent onder de wettelijke toegestane 35 procent. Het nieuwe jaar gaat van start met een registrati­e van een verhoogde buitenland­se schuldenla­st met 8,1 procent dat dankzij het parlement rechtmatig is gemaakt middels twee machtiging­swetten. Volgens Steven Relyveld, minister van Financiën ad interim, zullen deze leningen nog niet bijgevoegd worden bij het obligoplaf­ond, omdat er nog geen gelden zijn getrokken. De bedoeling is ook niet om het gehele bedrag van USD 333,8 miljoen in 1 keer te trekken. Dit zal in kavels plaatsvind­en en pas wanneer dat een feit is, komt er een overboekin­g bij de schuldenla­st. Hoewel de oppositie zich niet kan voorstelle­n dat de regering deze twee programma’s als hoge prioriteit stelt, in tijden van crisis worden die door de regering en de coalitie verdedigd en geplaatst in het kader van inkomstenv­erhoging op langere termijn. Het Dalian IV asfalterin­gsprogramm­a moet leiden tot ontsluitin­g van productieg­ebieden, terwijl de toekomst van Telesur in gevaar zou komen, indien de nodige investerin­gen niet gepleegd zou worden. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname